Τσίπρας: Οι πιστωτές να λάβουν μέτρα για το χρέος έως το τέλος του χρόνου

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα, τόνισε «Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι πιστωτές της θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους».

«Σήμερα, ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση. Αποδεσμεύεται και το τελευταίο σκέλος της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Οι αποφάσεις του Eurogroup που τηρούμε απαρέγκλιτα δεσμεύουν και τους εταίρους μας» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η απόφαση προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις των πιστωτών» τους οποίους κάλεσε να λάβουν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Είναι αδιανόητο να επιμένουν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η περυσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πρέπει να παραμείνει ως μια φωτεινή εξαίρεση αλλά «πρέπει να λειτουργήσει ως η πυξίδα για νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία έχει ανάγκη ο τόπος».

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Βίζενγκραντ.

«Ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, που επινόησαν οι χώρες του Βίζενγκραντ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινές αποφάσεις και την ξενοφοβική τους πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την ΕΕ για έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να κλείσει ο δρόμος της λιτότητας αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, για αδυναμία να επιβάλλει τις ίδιες της τις αποφάσεις στα κράτη – μέλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της "μη Ευρώπης"», για να υπογραμμίσει: «το κοινό σπίτι έχει και κοινές υποχρεώσεις», «δεν έχει, δηλαδή, υποχρεώσεις à la carte».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:

α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έχουμε όλα τα θετικά και όλες τις δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι κατοικούμε σε μια ευλογημένη περιοχή του πλανήτη, που πάντοτε ήταν περιοχή εντάσεων και συγκρούσεων.

Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα