Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τον ανασχηματισμό

Πολύ κοντά στον ανασχηματισμό φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση με την αντίστροφη μέτρηση να μετρά τυπικά από το βράδυ της Κυριακής οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάδειξης νέου Γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας από την Κεντρική Επιτροπή η οποία συνεδριάζει αύριο για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε θέσει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών, λέγοντας το περασμένο Σάββατο σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιιών του συνεδρίου πως “πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση”.

Το σήμα έδωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κι ενόσω ο πρωθυπουργός βρισκόταν στις Βρυξέλλες, η οποία σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ σημείωσε πως με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις. Επίσης επανέλαβε τα περί “δομικού ανασχηματισμού” όρος που ουσιαστικά παραπέμπει σε κατάτμηση υπουργείων που κατά την πρώτη φάση της διακυβέρνησης αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 είχαν συνενωθεί προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

Τώρα, φαίνεται να επικρατεί η αντίστροφη λογική, αυτή της κατάτμησης υπουργείων που θα οδηγήσει σε ένα πιο πολυάριθμο κυβερνητικό σχήμα που θα επιτρέψει όχι μόνο να αξιοποιηθούν περισσότερα κομματικά και μη κομματικά στελέχη αλλά και να υπάρξει ευρύτερη διάχυση της κυβερνητικής ευθύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις επιδιώξεις του πρωθυπουργού είναι να συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα περισσότερα νέα στελέχη όπως ο υφυπουργός Οικονομίας (ΕΣΠΑ) Αλέξης Χαρίτσης, που δεν φέρουν εντόνως το κομματικό στίγμα αλλά διακρίνονται για τις ικανότητές τους.

Πάντως η αρχική εκτίμηση ότι το πρόσωπο του Γραμματέα θα είναι αυτό που θα συμπαρασύρει τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, δε φαίνεται να ισχύει πλέον καθώς, μετά την άρνηση των υπουργών Σκουρλέτη και Φίλη, στη θέση του Γραμματέα φαίνεται πως παραμένει ο “κομματικός” Πάνος Ρήγας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Το ενδεχόμενο στη νέα ΠΓ θα συμμετάσχουν και νυν υπουργοί προκειμένου να εξυπηρετηθεί η λογική του ενιαίου πολιτικού κέντρου, δεν προϋποθέτει την έξοδό τους από το κυβερνητικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα του δομικού ανασχηματισμού μια πρώτη εικόνα έδωσε χθες η Όλγα Γεροβασίλη η οποία επισήμανε την ανάγκη ενός πιο ενισχυμένου- και άρα ίσως αυτόνομου - υπουργείου για τη μεταναστευτική πολιτική.

Τα πρόσωπα

Όσον αφορά τα πρόσωπα οι Παππάς και Τσακαλώτος φαίνεται να παραμένουν στις θέσεις τους αν και το καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για επιθυμία του υπουργού Επικρατείας να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Με ερωτηματικό είναι η τύχη του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντοςς Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος φωτογραφίζεται ως ο “πιο αδύναμος κρίκος” της κυβερνητικής αλυσίδας, ειδικά μετά την σε υψηλούς τόνους παρέμβαση που έκανε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί, υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, τοποθετήθηκε τόσο κατά του μνημονιακού προγράμματος, το οποίο αν δε ρυθμιστεί το χρέος εκτίμησε ότι “δεν βγαίνει” όσο και κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (και άλλων δημόσιου χαακτήρα αγαθών), θέμα αρμοδιότητας του που τον έχει φέρει αντιμέτωπο με το ΤΑΙΠΕΔ, να δίνει τη μάχη μόνος του χωρίς στήριξη όπως υπονόησε.

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο εν λόγω υπουργός τελεί υπό απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα, ήρθε να προστεθεί το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters το οποίο μάλιστα επικαλείται κυβερνητικές πηγές που εκτιμούν ότι είναι βασικός υποψήφιος προς αντικατάσταση στο υπουργείο Ενέργειας διότι αντιτίθεται σε ιδιωτικοποιήσεις που προωθούν οι δανειστές.Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, υπό αναδιάταξη φημολογείται ότι τελεί η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Υγείας με πιθανή μετακίνηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τον Παύλο Πολάκη να παραμένει. Τα ίδια σενάρια θέλουν τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλο να τελεί υπό αντικατάσταση και ανοιχτό το αν ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα παραμείνει στο Εργασίας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο πρώτης γραμμής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του “Π” ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εδώ και καιρό προκαλεί δυσφορία στο Μαξίμου τόσο για κάποιους από τους χειρισμούς του όσον αφορά την εξωτερική Πολιτική όσο και για τον τρόπο διοίκησης του Υπουργείου.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα