Τη Μοσούλη έχει κατά νου η Άγκυρα όταν αναφέρεται στις παλιές συνθήκες

Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης εντάσσονται σε μία αντίδραση της Άγκυρας απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική της γειτονιά διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Αλλάζει όλη η πολιτική γεωγραφία στα νότια της Τουρκίας, αυτό την ανησυχεί. Τη Μοσούλη έχει κατά νου η Άγκυρα και αναφέρεται εν γένει στις παλιές συνθήκες και στο τι έγινε τότε και το τι θα 'θελε να έχει γίνει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να αποδώσουμε κι όλη αυτή τη συζήτηση στο πραγματικό πλαίσιο και στην πραγματική πηγή ανησυχίας για την Άγκυρα» είπε ο κ. Ξυδάκης.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι και τις μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν «υπάρχει και μία αναταραχή στο εσωτερικό της χώρας», καθώς και μία «εν εξελίξει μεγάλη μεταμόρφωση της τουρκικής κοινωνίας και του τουρκικού κράτους, από τον εκκοσμικευμένο κεμαλισμό σε κάποιον ισλαμοσυντηρισμό, μία νέα κατάσταση, η οποία επί χρόνια εξελίσσεται και φαίνεται ότι προκαλεί δικές της αναταράξεις».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό, ο αν. υπουργός εκτίμησε ότι αν και «από την πρώτη στιγμή η συμφωνία είχε έναν βαθμό επισφάλειας, έχουν αλλάξει τα πράγματα από το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2015, έχουν αλλάξει οι δρόμοι και ο βαθμός επικινδυνότητας αυτών των δρόμων και δεν νομίζω ότι θα έχουμε ποτέ καμμία απότομη αύξηση των ροών». Σημείωσε, πάντως, πως στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της ΕΕ «υπάρχει μία απροθυμία, μεταστροφή, η οποία γίνεται πλέον προσπάθεια να διατυπωθεί και στα κείμενα».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Ξυδάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε «πώς κινείται η Ελλάδα, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα και σκέψεις ενόψει κάποιων ενδεχομένων ανακατατάξεων στην ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών». Για τη στάση του κ. Σουλτς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους ο κ. Ξυδάκης, υπογράμμισε: «Η συζήτηση είχε ξαναγίνει και τον περασμένο χρόνο - τουλάχιστον δύο τρεις φορές - στην οποία ήμουν παρών, στο ίδιο κλίμα, σε αυτό το οποίο μεταδόθηκε χθες». Πρόσθεσε δε ότι «η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ECON, υπό τον Γκουαλτιέρι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει εξετάσει τα θέματα και σε αυτές τις θεσμικές δυνατότητες και τις πολιτικές που είναι διαφορετικές θα είναι το επόμενο διάστημα όλες οι κινήσεις».

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε ότι «πολιτικά ο στόχος είναι να κινηθούμε πολύ γρήγορα». Παρατήρησε επίσης ότι «έχει αποδειχθεί ότι το τελευταίο διάστημα - και στην πρώτη αξιολόγηση - πολλές από τις καθυστερήσεις προήλθαν και από τους θεσμούς», ενώ «υπάρχει και μία παρελκυστική τακτική, η οποία δεν μπορεί παρά να υποθέσει κανείς ότι μερικές φορές κρύβει και πολιτικές σκοπιμότητες».

«Υπάρχουν κινήσεις παραδειγματισμού, τιμωρητικού χαρακτήρα - να τα λέμε στην Ελλάδα να τα ακούει και η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιταλία - ωστόσο η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να προχωρήσει γρήγορα και να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, είναι το μεγάλο ορόσημο, το οποίο θα κρίνει και κατά πόσο τηρούνται τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές, κυρίως τους εταίρους μας» διευκρίνισε ο αν. υπουργός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα