Τηλεοπτικές άδειες: Στα ύψη η πολιτική κόντρα εν αναμονή του ΣτΕ

Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εν αναμονή των συνεδριάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τη Δευτέρα και την Τετάρτη, όπου θα εξεταστεί η συνταγματικότητα η μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Επικρατείας αποσύνδεσε χρονικά την τροπολογία για την αναστολή των καναλιών χωρίς άδεια με την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθεί. Άρα δεν μπορεί, αυτή η διαδικασία μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο να αναβάλλεται εσαεί. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ποτέ η διοίκηση δεν περίμενε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», υποστήριξε ότι εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, ολοκληρώνεται η διαδικασία και «περνάμε στο νέο τηλεοπτικό τοπίο και σε μια καινούργια μέρα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν κριθεί αντισυνταγματικός και μάλιστα όσον αφορά την πτυχή των αρμοδιοτήτων, δηλαδή διατυπώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας την άποψη ότι δεν θα έπρεπε σε καμία των περιπτώσεων κι επ’ ουδενί η εκτελεστική εξουσία να αναλάβει τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, αντιλαμβάνεστε ότι τα χέρια της κυβέρνησης μετά δένονται, δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα μετά να κάνουμε τίποτα κι επιστρέφουμε ακριβώς στο status quo ante της αντισυνταγματικής λειτουργίας άνευ αδείας των τηλεοπτικών σταθμών».

Ακόμη, ο κ. Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ ότι «μπλοκάρει» τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ τόνισε ότι «εκ των υστέρων και στελέχη της Ν.Δ. διατυπώνουν την άποψη ότι κακώς δεν έγινε διαγωνισμός τα προηγούμενα χρόνια. Και ο κ. Βορίδης και η κ. Μπακογιάννη».

Γεροβασίλη: Στόχος μας να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο


Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες περί χειραγώγησης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Στην επισήμανση πως η κυβέρνηση δέχεται πυρά ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη προσπαθώντας να «μανιπουλάρει» την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός είπε: «Πυρά δέχεται, αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα, δεν έχω έρθει σε επαφή με κανέναν απολύτως δικαστή, δεν έχω κάνει τίποτα που θα μπορούσε να επηρεάσει το δικαστήριο».

ΝΔ: Ζούμε ημέρες που ευτελίζουν τη Δημοκρατία

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «μαύρο σύννεφο που συσσωρεύεται πάνω από τη Δημοκρατία».

«Ζούμε μέρες που ευτελίζουν τους θεσμούς και προσβάλουν την δημοκρατία» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και μίλησε για «σκοτεινές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, που κάποιες φέρουν τα χαρακτηριστικά παρακράτους», επικαλούμενος και την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Στην κρίση της οικονομίας προστίθεται και η κρίση της δημοκρατίας, σημείωσε ο «γαλάζιος» βουλευτής, καλώντας τους πολίτες «σε δημοκρατική εγρήγορση».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «η ΝΔ βλέπει παντού παρεμβάσεις και σκοτεινές μεθοδεύσεις στην Δικαιοσύνη, εκτός από αυτές που η ίδια επιχειρεί συστηματικά, όταν προεξοφλεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και όταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης στοχοποιεί στις ομιλίες του ανώτατους δικαστικούς».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα