Συναντήσεις Ιερώνυμου με Τσίπρα και Καμμένο. Στο Μαξίμου και ο Φίλης

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα στις 7.30 μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Στις 9 το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα έχει συνάντηση και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο στο Συνοδικό Μέγαρο στη Μονή Πετράκη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το παρών στο ραντεβού Ιερώνυμου με Τσίπρα θα δώσει και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, είχε αναφερθεί εκτενώς στο θέμα των Θρησκευτικών, λέγοντας:

« Και μια που λέμε για το σχολείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε αυτό το σημείο και στο ζήτημα που πολύ στραβά έχει ανοίξει στην επικαιρότητα, το ζήτημα των Θρησκευτικών. Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

Όμως, ούτε οι ώρες του μειώνονται ούτε μάθημα επιλογής γίνεται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού είναι το κυρίαρχο στη χώρα μας και καθοριστικό στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτισμικής μας ταυτότητας;

Ωστόσο, το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, ιδίως στις μέρες μας, όπου στα σχολειά μας δεν φοιτούν μονάχα παιδιά ενός δόγματος ή μιας θρησκείας, οφείλει να κάνει τους μαθητές πρωτίστως να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που οφείλει βεβαίως να λαμβάνει υπόψη του όλες τις απόψεις, αλλά κυρίως οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις αρχές της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και της Θεολογίας.

Φέτος, λοιπόν, στα σχολειά μας θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμματα, στα οποία κατέληξε μετά από πολύχρονο διάλογο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί. Στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθούν και θα καταγραφούν οι όποιες παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις, ώστε να ξεκινήσει και η συγγραφή του κατάλληλου σχολικού βιβλίου.

Σ’ αυτό το διάλογο προφανώς είναι ευπρόσδεκτες οι απόψεις της Εκκλησίας, αλλά η τελική κρίση θα γίνει –και θέλω να πιστεύω σε πνεύμα σύνθεσης και συνεννόησης- από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σεβόμαστε την Εκκλησία. Αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη παρουσία της στη συνείδηση του λαού μας μέσα στο διάβα της ιστορίας του.

Συζητούμε όμως μαζί της σε πνεύμα σεβασμού, αλλά και διακριτών ρόλων. Σήμερα ειδικά αναγνωρίζουμε στην πλειονότητα των ιεραρχών –στην πλειονότητα επαναλαμβάνω- το σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει στο προσφυγικό ζήτημα. Η συνεννόησή μας εδράζεται για εμάς στην αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας τους κράτους, όχι των ανθρώπων, αλλά του κράτους ως θεσμού.»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χρήστος Κονιδιάρης, έθεσε θέμα Φίλη μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει ήδη συμφωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο πως χρειάζεται να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση για το μάθημα των θρησκευτικών.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ.

Η Επιτροπή Τυπου

της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας»

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί την Τετάρτη 5/10/2016 στις 7.30μμ στο μέγαρο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα