Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης

Φουντώνουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές στα μέσα Οκτωβρίου. Το χρονικό όριο του ανασχηματισμού τίθεται για μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο (13-16 Οκτωβρίου).

Ο χρόνος που θα επιλεγεί  να γίνει ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και την προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση  κλίμα,  που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις​

Το δεύτερο συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη για την χώρα περίοδο καθώς διεξάγεται παράλληλα με την διαπραγμάτευση για  την δεύτερη αξιολόγηση.
Ο χρόνος που θα επιλεγεί  να γίνει ο ανασχηματισμός θα σηματοδοτήσει και την προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση  κλίμα,  που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.  

Σχετικό αίτημα για να αλλάξει το κλίμα με έναν ευρύ και δομικό ανασχηματισμό έχει δεχθεί και από τον κυβερνητικό του εταίρο και Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει έρθει το τελευταίο διάστημα σε ευθεία ρήξη με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία , τασσόμενος ξεκάθαρα με τις θέσεις της Εκκλησίας. 

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί υπέρ της κυβέρνησης η δικαστική διαμάχη για τις τηλεοπτικές άδειες και τον απασχολεί έντονα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

Τα εργασιακά είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει όλο το επόμενο διάστημα και οι αντιδράσεις είναι αναμενόμενες αφού οι θεσμοί απαιτούν πλήρη κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων που ξέραμε έως σήμερα.  Επομένως ένας αντιπερισπασμός με ανασχηματισμό είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση λένε αξιόπιστες πηγές. 

Παρόλο που έχουν διαρρεύσει ήδη  στον τύπο ονόματα υπουργών που μετακινούνται από τα υπουργεία τους, ή που θα μπουν στην νέα κυβέρνηση, είναι παρακινδυνευμένο να μπούμε στον πειρασμό της ονοματολογίας. Άλλωστε εμείς δεν κάνουμε ενημέρωση με δημόσιες σχέσεις ούτε μεταφέρουμε φήμες που διακινούνται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς.

Με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας  θα επιδιώξει να συμβολίσει το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεσαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι επιθυμεί να συνεχίσει με πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί στα μάτια της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές τέτοια πρόσωπα θεωρούνται ο Νίκος Φίλης (κόντρα με την Εκκλησία) ,η Θεανώ Φωτίου (ατυχείς δηλώσεις στον τύπο) , Νίκος Πολάκης (σοβαρά προβλήματα στο χώρο της υγείας) ,Θ. Δρίτσας (δηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων). 

​Στόχος του κ. Τσίπρα φέρεται να είναι και η αξιοποίηση του «νέου αίματος» που υπάρχει στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑΟ Υπουργός Ναυτιλίας φαίνεται και ο ίδιος να επιθυμεί την απομάκρυνσή του από το συγκεκριμένο υπουργείο και την μετακίνησή του σε άλλο. Οι σχετικές συζητήσεις φέρονται να έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οι οριστικές αποφάσεις.

Στόχος του κ. Τσίπρα φέρεται να είναι και η αξιοποίηση του «νέου αίματος» που υπάρχει στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείεται ως εκ τούτου να επιλέξει 30άρηδες και πρόσωπα που έχουν λάβει παρασκηνιακά μέρος στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε όπως έχει δείξει και με την περίπτωση του Νίκου Παππά στηρίζει πρόσωπα της γενιάς του και κυρίως  τους «φίλους» του. 

Την ίδια στιγμή φαίνεται να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα πληροφορίες που έρχονται στο φως για αξιοποίηση παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα