Εκτάκτως στο Μαξίμου ο Στουρνάρας ενώ συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου εισήλθε λίγο πριν τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, την ώρα που στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είχε καθοριστεί από το βράδυ της Πέμπτης.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έφτασε στο Μαξίμου αφού κλήθηκε από τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητήσουν σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη με την Deutsche Bank.

Στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γιάννη Στουρνάρα, θα βρεθεί και το ενδεχόμενο της στενής συνεργασίας με το Ιράν. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως την Πέμπτη, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιραν συναντήθηκε με τον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας παρέθεσε γεύμα στον ομόλογό του, του Ιράν.

Η μετοχή της Deutsche Bank και ο Ερντογάν

Όλα αυτά την ώρα που η κρίση στη γερμανική τράπεζα και το πρόστιμο μαμούθ ύψους σχεδόν 14 δισ. που της επέβαλαν οι ΗΠΑ (για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων) φέρεται να ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη (29.09.2016). Βέβαια επισήμως αυτό διαψεύδεται, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει πως Ομπάμα και Μέρκελ μίλησαν στο τηλέφωνο αλλά όχι για το πρόστιμο των ΗΠΑ που απειλεί να οδηγήσει τη Deutsche Bank σε κατάρρευση και μόνο για την Ουκρανία και τη Συρία; Μάλλον κανείς...

Όλα αυτά την ώρα που η διάψευση της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της τράπεζας και η συνεχιζόμενη κρίση έφερε τη μετοχή της Deutsche Bank σε... χαμηλό οκτώ εβδομάδων! Την Παρασκευή (30.09.2016) η μετοχή της γερμανικής τράπεζας έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9% κάτω από τα 10 ευρώ, για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα.
Η Deutsche, πάντως, σε ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό μετά τη βουτιά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο που κατέγραψαν οι μετοχές της.

Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην τράπεζα, την οποία αποκάλυψε το Reuters, ο Κράιαν τόνισε ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες επενδυτικών ταμείων (hedge fund) μείωσαν την έκθεσή τους στον όμιλο αλλά είπε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν. «Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της Deutsche Bank, ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Wall Street Journal, James Mackintosh ο παραλληλισμός της Deutsche Bank με τη Lehman Brothers, η οποία χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι παραπλανητικός. «Το φάντασμα της Lehman Brothers στοιχειώνει τη Deutsche Bank, αλλά οι παραλληλισμοί με την χρεοκοπημένη τράπεζα είναι παραπλανητικοί», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα