Πρόκληση Ερντογάν: Αμφισβητεί τη συνθήκης της Λωζάννης

Κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν τη Συνθήκη της Λωζάννης ως νίκη», είπε μιλώντας στην 27η σύναξη κοινοταρχών στην Αγκυρα. Και έπειτα προσέθεσε ότι «με τη Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Οσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάννης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις πρωτοφανείς δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, με τις οποίες ζήτησε επί της ουσίας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν χτες σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

Γι’ αυτό και εκμεταλλεύτηκε την αφορμή που του έδωσε η 93η επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης την οποία υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Δεν έκρυβαν ωστόσο την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις αυτές, καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη διαφωνία του για τη συνθήκη της Λωζάννης, στην οποία η Τουρκία δεν έδωσε κανένα νησί του Αιγαίου στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ομιλία του Ερντογάν είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της προεδρίας της τουρκικής δημοκρατίας.

Η χρονική συγκυρία πάντως αυτής της τοποθέτησης επί των ελληνοτουρκικών προκαλεί ερωτήματα καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νεα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα είχε πάει καλά όπως έλεγαν και οι δύο πλευρές. Το Κυπριακό επίσης έχει μπει σε μια πολύ λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οποιαδήποτε επιδείνωση ή πρόκληση από την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά εκ των πραγμάτων επηρεάζει και το κλίμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δυσαρέσκεια υπήρξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι το υπουργείο εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει με διαρροή αποφεύγοντας να βάλει στη θέση του τον Ερντογάν μόλις έγινε γνωστό το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για "θλιβερό ερασιτεχνισμό" για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει μέσω "διπλωματικών πηγών" για μια τόσο σοβαρή επίσημη τοποθέτηση.

Οι διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι "η συνθήκη της Λωζάννης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται".

Τι είναι η Συνθήκης της Λωζάνης

Η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 και έθετε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Καταργούσε τη Συνθήκη των Σεβρών, που είχε υπογραφεί τρία χρόνια νωρίτερα, η οποία είχε γίνει δεκτή από τον σουλτάνο Μουσταφά Κεμάλ, αλλά απορρίφθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων.

Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών.

Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.

Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα