Δύσκολη εβδομάδα, με πολλά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Με όλα τα εσωτερικά μέτωπα ανοικτά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, την διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος μέχρι τις  συγκρούσεις με την Εκκλησία η κυβέρνηση πρόκειται να περάσει τη δυσκολότερη εβδομάδα της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα με την ατζέντα της εβδομάδας τη Δευτέρα και την Τρίτη συζητείται και ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, τελειώνει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τις άδειες, ενώ, την Τετάρτη, ακολουθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια για την Παιδεία.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της και ένα θερμό τριήμερο εντός Βουλής με το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα να εισάγεται τη Δευτέρα προς συζήτηση. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει την Τρίτη και μετά από αυτή θα ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η οποία θα λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, αναπροσαρμόζεται το ύψος της έκπτωσης που παρέχεται σε περίπτωση εξαγοράς ετών ασφάλισης με εφάπαξ καταβολή του αντίστοιχου ποσού. Συγκεκριμένα, αντί της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού πλέον προβλέπεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

Επίσης, απαλείφεται η διάταξη για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων σε ολόκληρη την Επικράτεια, οι οποίοι υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις καταβάλλουν τις μειωμένες εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ που ισχύουν για την κύρια ασφάλιση μέχρι το 2021. Πλέον, θα πρέπει από 1.1.2017 να καταβάλλουν εισφορές που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Τέλος από 1.1.2017 εισάγεται ενιαίος συντελεστής ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης με σκοπό την ομογενοποίηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του είδους της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Οι άδειες...

Τη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για τους υπερθεματιστές να καταβάλουν την πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήδη ο ΣΚΑΪ και η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν πληρώσει τα απαιτούμενα ποσά. Μένει να αποδειχθεί αν θα πράξουν το ίδιο και οι  Ι. Β. Καλογρίτσας και Θοδωρής Κυριακού προκειμένου η κυβέρνηση θα μπορεί να κηρύξει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι κατά του νόμο θεωρείται πιθανό η η αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές – μάλιστα στελέχη της ΝΔ προαναγγέλλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

«Ανένδοτο» κήρυξε και η εκκλησία

Το «θερμό» κυβερνητικό φθινόπωρο έρχεται να συμπληρώθει με  την αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Την Τετάρτη, πάντως, το βλέμμα στρέφεται στα θέματα της Παιδείας, καθώς θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία έχει ζητήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπαράθεση για ζητήματα της Παιδείας έχει επιστρέψει στο επίκεντρο, ιδιαίτερα μετά την κόντρα Εκκλησίας-κυβέρνησης, στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να πάρει το μέρος της Εκκλησίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η τοποθέτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των θρησκευτικών και την διαφοροποίησή τους από την «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα