Ξεκίνησε η Σύνοδος για το προσφυγικό στη Βιέννη. Οι ελληνικές θέσεις

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της "μίνι" Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την οποία έχει συγκαλέσει στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.

Στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή Καγκελαρία με θέμα: "Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού", συμμετάσχουν συνολικά 10 χώρες: Ο καγκελάριος της Αυστρίας, η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Ανγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από όλα τα φόρα και τις επαφές στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη -από όπου αφίχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα αργά χτες το βράδυ-, έστειλε ηχηρά μηνύματα για το πώς πρέπει από κοινού, διεθνώς και σε επίπεδο ΕΕ, να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Από τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, μέχρι τη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ προ εβδομάδας, και τις τοποθετήσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κεντρική αιχμή του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι χωρίς βοήθεια, αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιων διαστάσεων προσφυγικό. Παράλληλα, όπως έκανε και με συνέντευξή του στη Wall Street Journal, απευθύνει κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης.

Η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για:

-'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων

-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές

-'Αμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το 'Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας

-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες

-'Αμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή

Ειδικότερα, η Αθήνα ζητά αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη για εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. Ο πρωθυπουργός και από την Ν. Υόρκη κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις του και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Επίσης, για την ελληνική κυβέρνηση, η συνεργασία με τη Frontex πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης.

Επιπλέον, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO). Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου. Όπως έκανε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβας, η ελληνική πλευρά αιτείται συνεχώς την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

Οι θέσεις που εκφράζει γενικότερα η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε διεθνές πλαίσιο, αφορούν στην:

Αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,

Αύξηση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται,

Αύξηση της συνεργασίας ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών,

Αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα