ΥΠΟΙΚ: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει τις θέσεις της κυβέρνησης

Η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ δικαιώνει «τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την έκθεση που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Ταμείου.

Όπως αναφέρουν οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ «στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων προβλημάτων, το Ταμείο δεν εξέτασε επαρκώς εναλλακτικούς δρόμους αντί του "εσφαλμένου" μνημονίου που εφαρμόστηκε στην χώρα μας το 2010».

«Το μεγάλο σφάλμα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους καθώς το ΔΝΤ δεν έπεισε τους Ευρωπαίους ότι δεν θα επέλθει καμιά καταστροφή στις οικονομίες τους», αναφέρουν οι κύκλοι του υπουργείου, σημειώνοντας πάντως ότι «πουθενά δεν εμφανίζεται η άποψη της τότε ή των μετέπειτα κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ».

Οι ίδιο κύκλοι υποστηρίζουν ότι «Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και δεν τους απασχολούσε καθώς είχαν υιοθετήσει πλήρως την άποψη ότι δεν χρειάζεται να γίνει απολύτως τίποτα» και συμπληρώνουν: «Σήμερα ελπίζουμε να αντιληφθούν γιατί η σημερινή κυβέρνηση έχει σε προτεραιότητα των αναδιάρθρωση του χρέους -που αποφασίστηκε και επίσημα στο τελευταίο Eurogroup».

Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ακόμη ότι με την έκθεση «επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, και επίσημα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν έγινε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν "φορτωμένες" με ομόλογα της Ελλάδας».

Όπως αναφέρουν «τους έδωσαν το χρόνο, χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση των τότε κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τα "ξεφορτωθούν" με αποτέλεσμα να την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας». Προσθέτουν τέλος ότι «η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έβαλε το θέμα του χρέους γνωρίζοντας τις επιπτώσεις στην οικονομία και το πόσο απαραίτητη είναι η αναδιάρθρωσή του στην πορεία της χώρας».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα