Στον αέρα το προσφυγικό. Ανακαλούνται οι Τούρκοι αξιωματούχοι από τα ελληνικά νησιά

Έτοιμος να τινάξει στον αέρα οριστικά τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν, που έδωσε εντολή να επιστρέψουν στην Τουρκία όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι οι οποίοι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του kathimerini.gr, η σχετική εντολή δόθηκε στους Τούρκους αξιωματούχους πριν από ερίπου μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από την Τουρκία πριν από μερικές ημέρες για την αντικατάσταση-ανανέωση Τούρκων αξιωματούχων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα η Αγκυρα πρόσθεσε πως όταν η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη για την επανεισδοχή θα υπάρξει και η σχετική ανταπόκριση από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα η Αθήνα αναγνωρίζει πως υπάρχει καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου από την ελληνική πλευρά, γεγονός που εμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, επικρατεί σκεπτικισμός για το κατά πόσο θα γίνει η αντικατάσταση των αξιωματούχων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ελληνική αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα