Αντίβαρο στη δυσαρέσκεια των πολιτών, οι εξαγγελίες Τσίπρα για το κοινωνικό κράτος

Συνεδριάζει το μεσημέρι στις 13:30 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, λίγες μόνο ώρες μετά την σφοδρή κόντρα με τα κόμματα της αντιπολτευσης στη Βουλή.

Μετά και τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάργηση του ΕΚΑΣ, κρίθηκε επιβεβλημένο να δώσει η κυβέρνηση "σήμα" ότι παράλληλα με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του τρίτου μνημονίου, είναι προσηλωμένη και στην διευκόλυνση των ομάδων που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στο «νέο κοινωνικό κράτος για όλους», το οποίο θέλει να διαμορφώσει μέσα από τέσσερις βασικούς πυλώνες: την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τηναπασχόληση και την παιδεία.

Στο πλαίσιο αυτό το συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ μετά τα νέα μέτρα που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Μία από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που θα γίνει στην διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΚΟΙΠ θα είναι η χορήγηση κάρτας σίτισης.

Οι πρωτοβουλίες για υγεία, απασχόληση και παιδεία

Για την υγεία, όπως θα πει και ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκονται η καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα καλύπτει τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Αναφορικά με την απασχόληση, θα υπογραμμίσει τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα που θα ξεκινήσουν άμεσα για ανέργους και ΑμεΑ.

Ταυτόχρονα, θα εστιάσει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι αιτήσεις για το οποίο ξεκίνησαν πιλοτικά σε 30 Δήμους, στο λεωφορείο των αστέγων που άμεσα θα ξεκινήσει δρομολόγια και στους νέους χώρους φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που θα εγκαινιαστεί άμεσα.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου για την υιοθεσία και την αναδοχή, ενώ αναφορικά με τα παιδιά των προσφύγων, προβλέπεται η ένταξή τους στο δημόσιο σχολικό σύστημα από τον Σεπτέμβριο, παράλληλα με την πρόσληψη εντός του καλοκαιριού 800 αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

antenna

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα