Υπερψηφίστηκε με 179 ναι η απλή αναλογική. Κόντρες και διαφοροποιήσεις

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

«Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, για το άρθρο ένα που προβλέπει απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών, 180 βουλευτές ψήφισαν ναι, όχι ψήφισαν 81, ενώ 20 δήλωσαν «παρών».

Για το άρθρο 2 που περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ναι ψήφισαν 179, όχι 83 και παρών ψήφισαν 19.

Στο άρθρο 3, που προβλέπει πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ναι ψήφισαν 163, όχι 101 και 17 ψήφισαν παρών.

Στο άρθρο 4 που περιέχει καταργούμενες διατάξεις και στο ακροτελεύτιο άρθρο 5 (για το αν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές ή στις μεθεπόμενες) ναι ψήφισαν 179, όχι ψήφισαν 86, ενώ 16 ψήφισαν παρών.


Real.gr αποτέλεσμα ψηφοφορίας εκλογικός νόμος από realmedialive Οι διαφοροποιήσεις


Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών του Ποταμιού, η μη συγκέντρωση των 200 ψήφων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, του ακροτελεύτιου άρθρου για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, η στήριξη της Ένωσης Κεντρώων σε όλα τα άρθρα και η υπερψήφιση από το ΚΚΕ όλων των άρθρων πλην αυτού που προβλέπει τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%, χαρακτήρισαν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον νέο εκλογικό νόμο από την οποία απουσίαζε η Χρυσή Αυγή.

Ειδικότερα, από το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Αχμέτ Ιλχάν υπερψήφισαν το άρθρο 1, που δίνει δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη.

Ο Αχμέτ Ιλχάν δήλωσε «παρών» και στο άρθρο 3, για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Οι Γρηγόρης Ψαριανός, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλης δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 3 για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

Όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές του Ποταμιού ψήφισαν «όχι» σε όλα τα άρθρα.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές: «όχι» σε όλα τα άρθρα ψήφισε ο Χάρης Θεοχάρης, «ναι» σε όλα ο Νίκος Νικολόπουλος.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, εκτός από το 1 (ψήφο στα 17).

Ο Στάθης Παναγούλης ψήφισε «ναι» για ψήφο στα 17 και «παρών» για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Το «παρών» του Δημαρά

Από την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε ο Γιώργος Δημαράς, ο οποίος προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους.

Ο κ. Δημαράς δήλωσε «παρών» στο άρθρο 3 που αναφέρετε στο πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη βουλή.

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Βούτση

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

«Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Και τόνισε: «Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας, είπε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου.

«Ρωτώ και εσάς και τον κ. πρωθυπουργό, αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θα ίσχυε - ναι ή όχι; - ο εκλογικός νόμος; Το Μαξίμου διέρρεε αριθμούς συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Τα εννοούσατε ή όχι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Αντιπαράθεση Τσίπρα - Γεννηματά και παρέμβαση Καμμένου

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της και τόνισε ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον εκλογικό νόμο έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα.

Αφορμή για την αντίδραση του πρωθυπουργού στάθηκε η επίθεση που του εξαπέλυσε η κ. Γεννηματά, ότι κυβερνά με ακροδεξιά απόφυση.

Η αναφορά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια».

«Το μπόνους των 50 εδρών, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το διατηρείτε.

Ακέραια έχετε την ευθύνη γιατί δεν επιδιώξατε ευρύτερες συναινέσεις», είπε η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της, για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο.

«Πέρυσι δεν στηρίξατε τις αλλαγές που σας προτείναμε στο εκλογικό σύστημα με τη δικαιολογία -γιατί έτσι σας βόλευε για να καθαρίσετε το κόμμα σας από τους συνοδοιπόρους σας- ότι η χώρα είναι σε κρίση. Και κάνατε εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά

Και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».

«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού.

«Στην πολιτική σταδιοδρομία των ηγετών δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αποδείξουν την ηγετική τους στόφα. Χάσατε αυτή την ευκαιρία. Αποδείξατε ότι είστε ουραγός, όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και των πολιτικών επιδιώξεων που σας υπερβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας

Και προσέθεσε: «Κρίμα. Προσπαθείτε να υπερασπιστείτε τις επιλογές σας με ύβρεις. Κρίμα».

Την αντίδραση του προέδρου Πάνου Καμμένου προκάλεσε η αποστροφή της κ. Γεννηματά περί «ακροδεξιάς απόφυσης».

«Εσείς είστε παρά φύση σοσιαλίστρια. Εσείς να προσέχετε τα λόγια σας. Είστε ένα κόμμα που καταρρέει. Όσο θέλετε να γίνετε ηγέτης, σταματήστε να κοιτάτε πίσω σας τον κ. Βενιζέλο. Γυρίστε να δείτε τον κ. Βορίδη. Εσείς είστε χειροκροτητές της ακροδεξιάς απόφυσης», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

«Εσείς, κ. Καμμένε, ήσασταν στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη, όχι εγώ. Και λυπάμαι για τον πρωθυπουργό. Η αλαζονεία έχει και όρια. Καλό είναι να μάθετε να χάνετε», ανταπάντησε η κ. Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα