Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος. Τι θα ψηφίσουν τα κόμματα

Ενα ηχηρό «όχι», ένα σαφές «ναι» και δύο «ίσως» εισέπραξε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου που εσπευσμένα κατέθεσε προς διαβούλευση, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μετά τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, προσμετρώντας τα υπέρ και τα κατά των προτάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα «κουκιά» στη Βουλή, από τις αντιδράσεις των κομμάτων, κατέληξε σε ένα σύστημα σχεδόν απλής αναλογικής.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων σε επίπεδο αριθμών έχει ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 144 βουλευτές
ΝΔ: 75
Χ.Α: 18
Δημοκρατική Συμπαράταξη: 16
ΚΚΕ: 15
ΠΟΤΑΜΙ: 10
ΑΝΕΛ: 9
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 9
Ανεξάρτητοι βουλευτές: 4

Στην «ομάδα» των 4 ανεξάρτητων βουλευτών ανήκουν οι Σ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος.

Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 ψήφοι. Υπ' αυτό το πρίσμα, οι 200 μπορεί να προκύψουν οριακά, ακόμη και στην περίπτωση που Ν.Δ- ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ δεν δώσουν θετική ψήφο.  Ειδάλλως, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, όχι όμως τέτοια που να οδηγούσε στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές.



Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση



Η κυβερνητική πρόταση, προβλέπει πλήρη κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών, θέσπιση ψήφου στα 17 έτη, διατήρηση για το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Επιχειρηματολογεί δε ότι το σχέδιο νόμου «αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» και διευρύνει την εκλογική βάση, «δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους».

Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε τον «εκλογικό νόμο-οπερέτα» όπως τον χαρακτήρισε, προβλέποντας ότι θα κάνει «πολύ κακό» στην πατρίδα.

Το Ποτάμι έκανε λόγο για «θεσμικό έγκλημα» τονίζοντας πως «η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία».

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, είπε ότι συμφωνεί σε κάποια από τα σημεία του, όπως την διατήρηση του 3%, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την μείωση του μπόνους, αλλά διαφωνεί με την πλήρη κατάργησή του. Επιτίθεται κατά ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ ζητώντας από την μεν κυβέρνηση να μην επισπεύσει τις διαδικασίες, από την δε αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε αλλαγή του μπόνους.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση καθώς προβλέπει πλήρη κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα, 1η Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση του, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρει πως «η ανάδειξη του εθνικού Κοινοβουλίου συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ύψιστης σημασίας πολιτειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εκδήλωσης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος ως άμεσου οργάνου του Κράτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης ("μπόνους") του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.
-Ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.
Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Ηταν πάγιο αίτημα της Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του θριαμβολόγησε, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως «σταθμό» στην πορεία εκδημοκρατισμού των θεσμών. Υπενθυμίζει ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής, ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε αριστερής, προοδευτικής δύναμης, για το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ να παλεύει, βάζει ένα τέλος στην στρεβλή και αντιδημοκρατική αποτύπωση της λαϊκής έκφρασης, και απαντά στην αποπολιτικοποίηση».

Χαιρετίζει επίσης την πρόταση για διεύρυνση του εκλογικού δικαιώματος στους νέους και τις νέες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Κατηγορεί όσους «προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν αυτές τις δύο τομές, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να κάνουν φανερή την προσήλωσή τους σε ένα πολιτικό σύστημα για λίγους και εκλεκτούς, μια λέσχη προνομιούχων θωρακισμένη απέναντι στη λαϊκή βούληση».

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επισημαίνει ότι η κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο αποτελεί εκπλήρωση ενός ιστορικού χρέους και την υλοποίηση μίας πάγιας θέσης της Αριστεράς. Κάλεσε, παράλληλα, κόμματα να αναλάβουν την πολιτική και ηθική ευθύνη που τους αναλογεί.

«Η πρόταση που καταθέτουμε αποτελεί τον κοινό τόπο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος», αναφέρει

Tι θα ψηφίσει το ΚΚΕ
Καθοριστικός παράγων για την τύχη του νέου εκλογικού νόμου είναι η στάση του ΚΚΕ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του News247 επιφυλάσσεται να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου όταν αυτό έλθει στη Βουλή, μετά την επεξεργασία στη νομοπαρασκευαστική, αλλά προσανατολίζεται ήδη στο να ψηφίσει τα δύο άρθρα για την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17 έστω και εάν καταψηφίσει επί της αρχής, καθώς όπως λένε από τον Περισσό "χωρίς κατάργηση του ορίου εισόδου στο 3%" δεν είναι απλή αναλογική.


Με τη θετική ψήφο του ΚΚΕ στα δύο αυτά άρθρα, ο στόχος των 200 βουλευτών (τουλάχιστον σε αυτά τα δύο θέματα) έρχεται πιο κοντά.

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται και στη στάση του ΠΑΣΟΚ το οποίο απάντησε με αντιπρόταση πέντε σημείων στην πρόταση νόμου της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δήλωσε ειδικότερα:

"Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής  πολιτικής συνεννόησης  στη βάση μιας  Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών , οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό.

Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο  κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς , για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού,  αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει περίπατο για το… 2017 και άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση μόνο για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα με το γνωστό της πρόχειρο, αποσπασματικό και πολιτικά κουτοπόνηρο τρόπο διακινώντας μάλιστα μέσω  υπουργών και στελεχών της πανσπερμία αντικρουόμενων απόψεων ψαρεύοντας για μια ακόμα φορά στα θολά νερά.

Από την δική της πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες , αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο και την κατάθεση των δικών θέσεων και προτάσεων. Είναι φανερό ότι η  ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης  για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας  σε «τεχνητή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία με  τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα  ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το «δώρο» των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη ρητή δέσμευση δεν έχουν αναλάβει για κανένα από τα νομοθετικά ασφαλιστικά και φορομπηχτικά τερατουργήματα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Εμείς και ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος  και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί  τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.

Η κυβέρνηση μετά από  δυστοκία ημερών και αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση  αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι «εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε». Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.

Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, στη βάση μιας πρότασης 5 σημείων ως εξής:

Ι. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

ii. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

iii. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

iv. Ψήφο στα 17

v. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης  αποσπασματικών διατάξεων που  είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης  αποδοχής .

Επίσης καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια  να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus."

Παρόλο που τα σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, πλην της κατάτμησης των περιφερειών, ικανοποιήθηκαν, στο εσωτερικό του Κινήματος υπάρχουν φωνές που πιέζουν να μην ψηφίσει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, με πρώτο και κύριο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ λοιπόν περιπλέκει εκ νέου τα πράγματα.
Με 200 μόνο για τα άρθρα;

Ενδιαφέρον έχει εν τω μεταξύ το γεγονός ότι το άρθρο 4 της πρότασης νόμου της κυβέρνησης, αναφέρεται σε εφαρμογή του δεύτερου άρθρου, που αφορά στην κατάργηση του μπόνους, από τις επόμενες εκλογές εφόσον συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών, δηλαδή 200 ψήφους, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής από 200 βουλευτές.

Ειδικότερα το άρθρο 4 αναφέρει:

"Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών."

Αυτό βέβαια θα αποτελέσει αντικείμενο ερμηνειών και οπωσδήποτε αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμούν την κατάργηση του μπόνους (ΝΔ, Ποτάμι). Το ΚΚΕ, που θα ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους, θα αποδεχθεί την εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές, ενώ ασαφές είναι τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη όμως και να στήριζε και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς το Ποτάμι ή χωρίς τη Χρυσή Αυγή δύσκολα συγκεντρώνονται 200 ψήφοι, καθώς ΣΥΡΙΖΑ (144), ΑΝΕΛ (εννέα), ΠΑΣΟΚ (16), ΚΚΕ (15), Ένωση Κεντρώων (εννέα) αθροίζουν 193 ψήφους και το Ποτάμι όπως και η Νέα Δημοκρατία έχουν δηλώσει ήδη ότι δε θα ψηφίσουν την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, αν και στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη υπάρχουν και ορισμένες φωνές υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους.
news247

iefimerida

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα