Με 209 "ναι" υπερψηφίστηκε στη Βουλή η σύμβαση για τον ΟΛΠ

Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Η σύμβαση παραχώρησης ψηφίστηκε επί της αρχής με 223 “ναι” και 25 “όχι”, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή συμμετείχαν 248 βουλευτές. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 10Α, ψήφισαν “ναι” 209 βουλευτές και 39 βουλευτές ψήφισαν “όχι”.

Η πολύωρη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κάτω από το βάρος των ενστάσεων και των διαμαρτυριών που κατέθεσε η κινεζική εταιρεία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να “σηκωθεί” πολιτική θύελλα λίγο πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.  Η κυβέρνηση επικρίθηκε σφοδρά από την αντιπολίτευση ενώ τους τόνους σήκωσαν ιδίαίτερα με τις ομιλίες τους στη Βουλή τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Τελικά, η φωτιά που άναψε το τελευταίο διήμερο έσβησε μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ξεμπλόκαρε η υπόθεση Cosco-ΟΛΠ και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις βαλίτσες για Πεκίνο χωρίς εκκρεμότητες.

Κλείνοντας την συζήτηση στην Ολομέλεια ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε πως “η αξιοπιστία της χώρας υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από την κυβέρνηση”. Όπως τόνισε μάλιστα η κυβέρνηση έχει σχεδιασμούς προοπτικής και όχι σχεδιασμούς κατανάλωσης. Ο Θοδωρής Δρίτσας υποστήριξε επίσης πως “το περιεχόμενο, η ατζέντα, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, το επίπεδο στρατηγικής κατεύθυνσης, θα αποτυπωθεί από το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα” ενώ αναφέρομένος, για ακόμη μια φορά, στο θέμα της επιστολής της Cosco ανεφερε πως πρόκειται για “νομική υπερβολή”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα