Στη Βουλή ο εκλογικός νόμος εντός της εβδομάδας

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της Κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο. Και η πρόταση αυτή δεν είναι άλλη από την απλή αναλογική.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς διαπιστώθηκε μια δυστοκία για συναίνεση αλλά και συμφωνία απόψεων μόνο στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και στην ψήφο των νέων από την ηλικία των 17.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, δυστοκία διαπιστώθηκε και στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.

Παράλληλα το ζήτημα του μπόνους βρήκε σύμφωνους στην προοπτική κατάργησής του τους ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων και απέναντι τη Νέα Δημοκρατία και το Ποτάμι, το οποίο αντιπροτείνει την καθιέρωση ενός μπόνους λιγότερων εδρών.

Εάν και το ΚΚΕ πεισθεί για  τη διατήρηση του πλαφόν του 3% και ψηφίσει την πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα, το Μαξίμου ευελπιστεί πως οι συνθήκες θα δημιουργήσουν ισχυρές πιέσεις στο Ποτάμι για να αλλάξει γνώμη και να ψηφίσει, αφού ούτως ή άλλως ο Σταύρος Θεοδωράκης τάσσεται υπέρ ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Τέλος, εάν και το Ποτάμι πει «ναι» τότε ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και θα εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα ψηφιστεί με πλειοψηφία και θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα