Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν βρήκε συμμάχους για τον εκλογικό νόμο

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά σήμερα με ομιλία του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, στρέφεται το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση των «άκαρπων» επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία.

Τα θέματα του θα απασχολήσουν την Κ.Ε. είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.

Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» των θέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

Το επόμενο βήμα που ακολουθεί είναι αυτό της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα και αύριο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

Δεν βρήκε συμμάχους ο Τσίπρας

Το τοπίο πάντως παραμένει θολό μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις οποίες δεν επετεύχθη σύγκλιση απόψεων. Όπως δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντηση, ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι θέλει να συμβιβάσει τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να πετύχει την αυξημένη πλειοψηφία των 200 εδρών, ώστε ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις που έχει καταθέσει:

-Διατήρηση του 3% για την είσοδο στην Βουλή

-Κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

-Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και αντικατάσταση με μία έδρα για κάθε 2% πάνω από το 20%

-Να δωθεί ψήφος και στους ομογενείς

Ωστόσο εκτίμησε ότι δύσκολα θα βρεθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός με την πρόταση του κ. Θεοδωράκη, αλλά πρόβαλε ότι στην περίπτωση πρότασης για κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα θα αντιδράσει το κόμμα του που ζητά απλή αναλογική. Επιπλέον φάνηκε θετικός ακόμη και στο να δεχθεί το γερμανικό σύστημα με τις μονοεδρικές υπό την προυπόθεση όμως να πεισθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν εκτιμήσει όμως ότι δεν μπορεί να συμβιβάσει τις απόψεις των κομμάτων τότε είναι ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική με πλαφόν εισόδου στην Βουλή το 3%. Μπορεί να μην περάσει, αλλά θα προβάλει ότι παραμένει στις αριστερές του θέσεις. Άλλωστε ακόμη και το ΚΚΕ δεν θα το ψηφίσει εφόσον δεν καταργηθεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο στην Βουλή.

Αντίθετα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Βασίλης Λέβεντης εκτίμησε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να βρει τις 200 ψήφους στην Βουλή. Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου είπε  ότι “πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους των 50 εδρών, οι περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν, τον παρακάλεσα να μην επιμείνει στο σπάσιμο των περιφερειών. Το 3% να μείνει για να μην μπει μουσουλμανικό κόμμα στην Βουλή και αποκτήσει δυνατότητα παρέμβασης η Άγκυρα. Επίσης να δωθεί δυνατότητα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς”. Ζήτησε ακόμη την κατάργηση των βουλευτών Επικρατείας και μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200. Πάντως ο κ. Λεβέντης φάνηκε να είναι κοντά στον πρωθυπουργό και θετικός στην ψήφιση της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας έχει εισπράξει ήδη δύο καθαρές αρνήσεις από τη ΝΔ και το ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δείχνουν να το σκέπτονται ενώ  κλειστά κρατά τα χαρτιά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά η οποία έχει δηλώσει ότι θα τοποθετηθεί όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια μία ολοκληρωμένη πρόταση. Η κα Γεννηματά πάντως έχει και εσωτερικές φωνές στο κόμμα της όπως του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου που ζητούν να μην ψηφίσει τίποτε μαζί με την κυβέρνηση.

protothema

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα