Σε απλή αναλογική χωρίς μπόνους προσανατολίζεται το Μαξίμου. Βίντεο

Στην πρόταση για απλή αναλογική, χωρίς μπόνους, φαίνεται πως προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τον πρώτο κύκλο διερευνητικών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Χρήστος Τσιγουρής.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή την πρόταση, καθώς εκτιμάει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους 200 βουλευτών, ώστε το σύστημα να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Την αντίθεσή της στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών έχει εκφράσει η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο θετικά διακείμενοι φέρονται ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. Συμφωνία μπορεί να υπάρξει και για το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3%, θέση με την οποία διαφωνεί το ΚΚΕ.

Το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, όσο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αντικείμενο των επαφών την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί πιθανόν να εγκριθεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε:

“Βλέπω γιατί θα ψηφίσει και η Ένωση Κεντρώων. Αφού δεν θα κατατμηθούν οι περιφέρειες, θα μείνει το 3% λόγω Μουσουλμάνων και θα καταργηθεί το μπόνους θα ψηφίσει αναγκαστικά κάθε μικρό κόμμα. Θα είναι τρελός όποιος δεν ψηφίσει”.

Θέση-κλειδί θεωρείται αυτή του Ποταμιού, καθώς το κόμμα διαθέτει 10 βουλευτές. Ωστόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε τη διαφωνία του με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, ζητώντας ένα “μικρότερο” από το ισχύον.

“Το Ποτάμι είναι το μόνο κόμμα που έχει από τον Δεκέμβρη παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση ενός εκλογικού νόμου. Την ανέλυσα στον πρωθυπουργό, πολλά απ' αυτά που του είπα τα θεωρεί λογικά, αλλά από την άλλη έχει να υπηρετήσει και μια κομματική πολιτική και θα δούμε τις επόμενες μέρες τις αποφάσεις του”, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης.

Επαναλαμβάνοντας, δε, τις θέσεις του Ποταμιού για τον εκλογικό νόμο, ανέφερε: “Επιγραμματικά, “ναι” στο 3%, “ναι” στο σπάσιμο των περιφερειών, “ναι στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αλλά με ένα μικρότερο και πιο λογικό μπόνους και βέβαια “ναι” στην ψήφο των ομογενών”.

Οι προτάσεις για τον εκλογικό νόμο θα τεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, όπου τα περισσότερα στελέχη αναμένεται να ταχθούν υπέρ της απλής αναλογικής.

megatv

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα