Σπριντ της κυβέρνησης για τις εκκρεμότητες. Το Συνέδριο, ο ανασχηματισμός και οι offshore

Συνεδριάζει, σήμερα Τρίτη, το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ το βασικό θέμα των συζητήσεων θα είναι το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, το οποίο, πιθανότατα θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Πρόθεση του Μαξίμου, όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι είναι να προηγηθεί το «άνοιγμα» του κόμματος στις κοινωνικές ομάδες που στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση και στη συνέχεια να ακολουθήσει ανασχηματισμός, πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου, όπου στο νέο σχήμα θα αποτυπώνονται και οι συσχετισμοί του συνεδρίου.

Εν το μεταξύ, σε νέο θρίλερ εξελίσσεται το κλείσιμο της αξιολόγησης μια εβδομάδα μετά το Eurogroup της 24ης Μάιου όπου οι θεσμοί είχαν αποφανθεί ότι υπάρχει πλήρης συμφωνίας και απομένουν μερικές «τεχνικές» εκκρεμότητες προς επίλυση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης. Και η κυβέρνηση τότε καθησύχαζε ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι σημαντικές ωστόσο σήμερα υποστηρίζει ότι της ζητούνται νέα προαπαιτούμενα στο και πέντε της συμφωνίας.

Πέρα από μια σειρά διορθώσεων σε διατυπώσεις του ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου που είναι και το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εκκρεμοτήτων, η κυβέρνηση καλείται μεταξύ άλλων να ξαναδεί το θέμα των εξαγγελιών της σχετικά με την μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους που «χάνουν» το επίδομα λόγω του περιορισμού των εισοδηματικών κριτηρίων, στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησής του ως το 2018.

Το ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια, η κατάργηση της ασφαλιστικής κάλυψης των εργατικών ατυχημάτων, το θέμα του ΑΔΜΗΕ (ζητείται δέσμευση για την ιδιωτικοποίησή του αν η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης αποτύχει) αποτελούν  μερικές από τις νέες «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης στο και πέντε τις συμφωνίας.

Στο Μαξίμου, ευελπιστούν ότι η πλευρά των δανειστών δε θα δυναμιτίσει τη συμφωνία λίγες μέρες αφότου «δόθηκαν τα χέρια» αφήνοντας τη χώρα να οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός, και τρέχει να διευθετήσει όλα τα «ανώδυνα» ζητήματα ταχύτατα, προκειμένου ει δυνατόν να προλάβει τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Πέμπτη. Για τα υπόλοιπα στα οποία η κυβέρνηση μέσω και της επιστολής Τσακαλώτου η κυβέρνηση φέρνει αντιρρήσεις, αναζητούνται ισοδύναμα επομένως η διαπραγμάτευση επ’ αυτών θα συνεχιστεί.

Προς Σεπτέμβριο το Συνέδριο

Το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει να αισιοδοξεί παρά τις δύσκολες εκκρεμότητες καθώς χθες στο Μαξίμου, εκτός από τα νέα εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης,  συζητήθηκαν αφενός το θέμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου ο σχεδιασμός της επόμενης φάσης, με τα νομοσχέδια που πρέπει να προωθηθούν στη Βουλή το καλοκαίρι, κλπ.

Σε ό,τι αφορά στο συνέδριο  και παρόλο που υπάρχουν εισηγήσεις για την διεξαγωγή του μέσα στον Ιούλιο, φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη αυτό να γίνει τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την προετοιμασία του όπως έχει ζητηθεί από τους επιτελείς του κόμματος. Ωστόσο, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην ΠΓ η οποία συνεδριάζει το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και θα επικυρωθούν μαζί με τις θέσεις του κόμματος σε Κεντρική Επιτροπή, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.

Κατακραυγή για τις offshore

Σε ό,τι αφορά το  θέμα που ανέκυψε με την διάταξη για τις offshore και που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία ήταν «κρυμμένη» στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το ότι περιλαμβάνονται και πολιτικοί στα πρόσωπα που μπορούν να έχουν offshore σε φορολογικούς παραδείσους αρκεί αυτοί να είναι συνεργαζόμενοι με την ΕΕ.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η ουσία της διάταξης αυτής αφορά στην εναρμόνιση της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο βαθμό που ο ορισμός των εξωχώριων εταιρειών δεν ήταν αποδεκτός νομικά, οδηγώντας σε αθρόες απαλλαγές. Απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες κυρίως της ΝΔ, περί σκοπιμότητας που υποκρύπτεται (ότι δηλαδή επιχειρείται η κάλυψη υπουργών με οφσόρ) σε αυτή τη διάταξη, και δείχνουν προς την απέναντι πλευρά λέγοντας ότι αν κάποιος βρίσκεται μέσα σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής αυτός είναι ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Στο ερώτημα αν το Μαξίμου είναι ανοιχτό στο να υπάρξει διόρθωση όπως αφήνει να εννοηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν υπήρξε απάντηση καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στις χθεσινές συσκέψεις. Ενδεχομένως όμως να είναι και αυτό στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της ΠΓ, καθώς ακόμη και η «Αυγή» πήρε θέση με τον βασικό τίτλο στο πρωτοσέλιδό της, όπου κάνει λόγο για «οφσάιντ» και ζητά την απόσυρση της ρύθμισης.

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα