Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Βουλή για τη ρύθμιση με τις offshore

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με τη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου για offshore υπουργών και βουλευτών. Ερώτηση στη βουλή κατέθεση η ΝΔ, απόσυρση ζητά η Δημοκρατική Συμπαράταξη, νομοθετική πρωτοβουλία προτείνει το Ποτάμι.

Η Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με επίκαιρη ερώτηση στη βουλή ζητάει κατάργηση της «σκανδαλώδους» ρύθμισης που δίνει το δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιρειών σε πολιτικά πρόσωπα.

Με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, «για τη σκανδαλώδη τροποποίηση της νομοθεσίας πόθεν έσχες από την Κυβέρνηση που δίνει το δικαίωμα κατοχής εξωχώριων εταιριών (offshore) σε πολιτικά πρόσωπα».

Οι βουλευτές της ΝΔ, καταγγέλλουν κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων και τα οποία -όπως τονίζουν- «φανερώνουν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Με αφορμή «τα όσα απίστευτα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις», τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες, που εδρεύουν σε κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές.

Προσθέτουν δε, ότι μ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ΄ όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν ευθέως την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για το ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο.

Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία ζητεί την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς -όπως αναφέρει- είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες.
Και στην Ευρωβουλή

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Η ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν η εν λόγω ρύθμιση ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας καθώς και εάν συνάδει ή αντίκειται στην προσπάθεια καταπολέμησης

της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατα, η Ελληνική κυβέρνηση με ρύθμιση νόμου και συγκεκριμένα με το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε την 22/05/2016, νομιμοποιεί τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες. Χαρακτηριστικά, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν πλέον να μετέχουν σε εταιρίες offshore, αρκεί η έδρα τους να βρίσκεται σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες με την Ελλάδα, ακόμα και αν στις χώρες αυτές η φορολογία είναι από 50% έως 100% χαμηλότερη σε σχέση με τη χώρα μας.

Η σχετική αυτή ρύθμιση τροποποίησε προηγούμενο νόμο, που προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες, με απειλούμενες ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

Δεδομένου ότι η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις μη δεσμευτικές συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τη χώρα μας, για την υιοθέτηση κανόνων περιορισμού της διαφθοράς του πολιτικού προσωπικού και τον ουσιαστικότερο έλεγχο των ‘’πόθεν έσχες’’ τους , ερωτάται η Επιτροπή:

1. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση για τη νομιμοποίηση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες στην Ελλάδα ήρθε ύστερα από απαίτηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας;

2. Συνάδει με την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που επιχειρείται σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.;

3. Επιτρέπεται σε άλλα Κράτη - Μέλη η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες και υπό ποιές προϋποθέσεις;

Εξηγήσεις και ανάκληση

Εξηγήσεις και ανάκληση της ρύθμισης για τη συμμετοχή πολιτικών σε off shore, ζητούν Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι σε δηλώσεις τους καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσων αφορά την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε off shore, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει εξηγήσεις.

«O ελληνικός λαός περιμένει, από τον κ. πρωθυπουργό, εξηγήσεις. Οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore; Ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν τον νόμο ΠΑΣΟΚ, που απαγόρευε offshore σε υπουργούς;», επισήμανε.

Όπως είπε, «οι δικαιολογίες που ψιθυρίζουν είναι αστείες και τους εκθέτουν ακόμα περισσότερο».

Επίσης, ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης, ως τη μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η κυβέρνηση.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν, «την ώρα που ο λαός περνά τόσο δύσκολα να έρχονται τέτοιες ρυθμίσεις στα ξαφνικά και η οποία απορώ αν την είχαν συνειδητοποιήσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν μπορεί κανένας βουλευτής και υπουργός να έχει διαφορετικό φορολογικό πλαίσιο από τον μέσο πολίτη, να μπορεί να κάνει off shore σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», επισήμανε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τη πάρει πίσω.
Ποτάμι: Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για όσες διατάξεις επιτρέπουν ή αφήνουν ανοιχτή τη δυνατότητα σε πολιτικούς να δραστηριοποιούνται σε offshore εταιρείες.

Καλεί τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των δημοκρατικών κομμάτων σε συνεννόηση και τις επόμενες ημέρες αναμένουν απαντήσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του Ποταμιού, «η κοινωνία απαιτεί από όλους καθαρές λύσεις και όχι ένα παιχνίδι διαρροών και τεχνικών ή νομικών συζητήσεων που συσκοτίζουν, αντί να φωτίζουν, τις σχέσεις της πολιτικής με το χρήμα».

«Οι υπουργοί, οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων και όλοι όσοι ορίζονται σε πολιτικές θέσεις δεν μπορούν να έχουν αδιαφανείς επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός ή εκτός Ελλάδας», επισημαίνουν και σημειώνουν ότι ειδικά σε μία περίοδο κρίσης δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να διατηρούν εκτός Ελλάδας τους κύριους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.


efsyn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα