Η επίσκεψη του Πούτιν στο Άγιο Όρος: Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Στο έδαφος του Αγίου Όρους πάτησε στις 2.15 το απόγευμα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, αποβιβαζόμενος από πλεούμενο στη Δάφνη.

Στις 14:15 "πάτησε" το πόδι του στο Άγιο Όρος ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή τη φορά δεν φορά γραβάτα, ενώ λίγο πριν μπει στο τζιπ που τον μετέφερε στην αθωνική πολιτεία έβγαλε και το σακάκι του. Ο κ. Πούτιν εισήλθε στη συνέχεια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Μετά τη δοξολογία, τον υποδέχθηκε επισήμως και ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα παραμείνει στις Καρυές μιάμιση ώρα, ενώ στον Ναό του Πρωτάτου έγινε η επίσημη υποδοχή, με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη, γέροντα Παύλο τον Λαυρεώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δόθηκε ως δώρο αντίγραφο της εικόνας του Χριστού Ενθρονου, αγιογραφημένη περίπου το 1300 από τον Μανουήλ Πανσέληνο, που βρίσκεται στον Ναό του Πρωτάτου.

Με θωρακισμένο τζιπ, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους μετέβη προς τις Καρυές, όπου τον ανέμεναν αξιωματούχοι της Αθωνικής Πολιτείας.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και κατά μήκος της διαδρομής και στο Άγιον Όρος, όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ελέγχονται τα πάντα.

Αυτή την ώρα γίνεται η "δεξίωση" προς τιμήν του προέδρου της Ρωσίας στο Καθολικό, στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάθισε δίπλα στον Προκόπη Παυλόπουλο, με τους δυο άνδρες να συνομιλούν συνεχώς, με τη βόηθεια μεταφραστή.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη χθεσινή μέρα πραγματοποίησε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Πούτιν: Σας ευχαριστώ

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

Η αντιφώνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν: «Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

Παυλόπουλος προς Πούτιν

«Κύριε Πρόεδρε, με ειλικρινή συγκίνηση σας υποδέχομαι εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας σε αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής Επικράτειας, τη Χερσόνησο του Άθω, το Άγιον Όρος» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν, και συνέχισε λέγοντας:

«Το Άγιον Όρος, κοιτίδα και λίκνο της Ορθοδοξίας. Εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας για ολόκληρη την Οικουμένη. Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και χθες κατά τη συνάντησή μας, ιδίως στους χαλεπούς καιρούς για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εδώ είναι πραγματικά ο καταλληλότερος τόπος για έναν ηγέτη, προκειμένου να εμπνευστεί με βάση τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης εν γένει, αλλά κυρίως της Ορθοδοξίας, ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί όταν παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα του και το λαό του. Κατά την Ορθοδοξία, αυτοί οι δείκτες δεν είναι άλλοι από τον Ανθρωπισμό, την Αλληλεγγύη, τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη» τόνισε, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ κλείνοντας ευχήθηκε στον Ρώσο Πρόεδρο «εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, να οδηγείτε τον φίλο ρωσικό λαό της μεγάλης και φίλης χώρας σας, στο δρόμο της δημιουργίας και της ευημερίας»

Και ο Ιβάν Σαββίδης στο Άγιον Όρος

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Όλα αυτά ενώ... πολλά ακούγονται για τις σχέσεις του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις "κακές γλώσσες" να αναφέρουν πως δεν βρίσκονται στο... καλύτερο σημείο τους...

Σε κλίμα κατάνυξης ο Ρώσος Πρόεδρος

Αφού ολοκληρώθηκαν οι προσφωνήσεις και οι αντιφωνήσεις και έγινε η ανταλλαγή των δώρων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβιβάστηκε στοτεθωρακισμένο τζιπ και θα κατευθυνθεί στο Ρωσικό Μοναστήρι.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα