Εφτασε στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος. Βιντεο

Με αεροσκάφος ρωσικών αερογραμμών έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 10:48 σήμερα ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος συνοδευόμενος από κληρικούς της ρωσικής εκκλησίας, στο πλαίσιο της προσκυνηματικής επίσκεψής του στο Άγιον Όρος, όπου, μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη, θα υποδεχθεί αύριο Σάββατο τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ και, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος.

Αιτία της επίσκεψης του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας αποτελεί η συμπλήρωση 1.000 ετών Ρώσικης παρουσίας στο «Περιβόλι της Παναγίας», με τη Μονή Αγίου Παντελεήμονα να έχει μετατραπεί σε φρούριο εν όψει της άφιξής του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Λόγω της άφιξης του Πατριάρχη Μόσχας υπήρξαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που δημιούργησαν κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αναχώρησε αμέσως οδικώς για την Ουρανούπολη από όπου στη συνέχεια με σκάφος θα μεταβεί στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα. Ο Πατριάρχης θα επιστρέψει το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να προσκυνήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και, ακολούθως, να επισκεφθεί τη Μητρόπολη, όπου θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος θα αναχωρήσει για τη Ρωσία το μεσημέρι της Κυριακής.
«Πολύ καλοί οι οιωνοί» για αύξηση των Ρώσων τουριστών στη Β. Ελλάδα


«Οι δύο λαοί μας έχουν ορθόδοξη πίστη, μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί και ως εκ τούτου καλωσορίσαμε με ιδιαίτερη χαρά τον Πατριάρχη», τόνισε σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι «θα βοηθήσουμε όσο το δυνατόν να στεφθεί με επιτυχία η επίσκεψη αυτή».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, «ο Πατριάρχης Κύριλλος ανταπέδωσε με την ίδια εκτίμηση το καλωσόρισμα μας και ευελπιστεί και αυτός να αποτελέσει μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών».

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο», σχολίασε, ακόμη, ερωτηθείς για το εάν οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν τον αριθμό Ρώσων τουριστών στη χώρα μας το προσεχές καλοκαίρι. «Οι οιωνοί είναι καλοί, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα», πρόσθεσε.

Έθεσε το θέμα ονομασίας των Σκοπίων η Κόλλια


Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, μεταξύ άλλων, ανέφερε στον κ. Κύριλλο το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας και της «καπήλευσής του» από τα Σκόπια και πρόσθεσε ότι πατριάρχης «φάνηκε να το γνωρίζει».

Η υφυπουργός υπογράμμισε ότι τη «δύναμη του ομόδοξου» και τις κοινές, ιδιαίτερα, θρησκευτικές παραδόσεις  μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε ότι ως, χώρα, έχουμε ανάγκη από όλους τους φίλους και δε μπορούμε να αποκλείουμε κανέναν, «ιδιαίτερα από ένα τόσο φιλικό ομόδοξο έθνος, το οποίο δείχνει φίλια αισθήματα και θέλει να βοηθήσει τη χώρα».

voria

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα