Οι συχνές επισκέψεις Πούτιν στην Ελλάδα και η ατζέντα του Ρώσου προέδρου

Η επίσκεψη της Παρασκευής στην Ελλάδα θα είναι η τέταρτη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2001. Ο Ρώσος πρόεδρος καταφτάνει στη χώρα με βαριά ατζέντα.

Εκτός από το σημαντικό κομμάτι της ενέργειας, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη Πούτιν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής Θάνος Ντόκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένας ρεαλισμός και συγκρατημένες προσμονές.

Υπάρχουν πράγματα και στον οικονομικό τομέα. Θα θέλαμε να δούμε επενδύσεις από τη Ρωσία και στον αμυντικό τομέα, ιδιαίτερα σε αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα, ρωσικής κατασκευής, η Ελλάδα θα ήθελε να συζητήσει διάφορες προοπτικές εκσυγχρονισμού τους. Βεβαίως στο μεγάλο τομέα που λέγεται ενέργεια υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη Ρωσία, θα πρέπει να δούμε όμως σε ποια βάση και σε ποιο πλαίσιο».

Οι σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, ειδικά μετά την κατάρριψη ρωσικού του μαχητικού από την Τουρκία. Σε συνδυασμό με την ένταση που δημιουργήθηκε με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, και πλοία, η άφιξη Πούτιν στην Αθήνα στέλνει μήνυμα στήριξης στη χώρα μας.

Ο κ. Ντόκος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερες οι σχέσεις που έχει η Αθήνα με τη Μόσχα, άρα υπάρχουν και συγκεκριμένες ιδέες προς υλοποίηση. Αυτό εξηγεί γιατί είχαμε συχνές επισκέψεις από τη Ρωσία». Εκτός από το οικονομικό και εμπορικό σκέλος, θα δοθεί έμφαση και σε διεθνή και περιφερειακά θέματα.

Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν το 2007. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Η Ελλάδα μπορεί να πλήττεται από την οικονομική κρίση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άλλαξε θέση στο χάρτη. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας παραμένει το ισχυρότερο χαρτί της. Η νέα επίσκεψη Πούτιν σηματοδοτεί μια προσπάθεια εισόδου της Ρωσίας σε μια αγορά που μπορεί να αποδειχθεί προνομιακή για εκείνη.

Εκτός από την Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος στις 28Μαΐου θα επισκεφθεί και το Άγιο Όρος, για τους εορτασμούς των 1000 χρόνων παρουσίας των Ρώσων μοναχών στην Αθωνική Πολιτεία. Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύσουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Ο Πούτιν αναμένεται να επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος σε μια εκδήλωση «καθαρά προσκυνηματικού χαρακτήρα». Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι Πούτιν και Κύριλλος δεν πάνε μαζί για προσκύνημα. Στόχος είναι να σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι η Ρωσία είναι παρούσα στον «προμαχώνα της Ορθοδοξίας».

euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα