Σε συμπληρωματικό μνημόνιο θα ενταχθούν τα μέτρα κόφτη -χρέους

Σε συμπληρωματικό μνημόνιο θα ενταχθούν όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για τις αλλαγές στα δάνεια του ESM και τον «κόφτη» που δεν περιλαμβάνονταν στο υπογεγραμμένο τον περασμένο Ιούλιο τρίτο μνημόνιο όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Μετά από αυτό θα προχωρήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ενώ με ένα «συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας», το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο αναμένεται θα περιλαμβάνει τις χθεσινές αποφάσεις σε ότι αφορά τις αλλαγές στα δάνεια του ESM/χρέος και τον κόφτη που αποτελούν νέες παραμέτρους στα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού.

Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν σημειώνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά. Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας καθορίζονται σε σχετική δήλωση. Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ).

Με ένα συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» καταλήγει.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα