Στην Αθήνα ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Τι θα συζητήσουν με τον Τσίπρα

Μετά από περίπου ένα χρόνο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη σε χώρα της ΕΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος καταφθάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή και θα επισκεφτεί το Άγιον Όρος με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων ρωσικής μοναστικής παρουσίας στον Άθω. Ο Πούτιν θα παραμείνει στην Αθήνα για μία ημέρα και στο πρόγραμμά του έχει ήδη συμπεριληφθεί το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι συνομιλίες του κ. Πούτιν με τους κ.κ. Τσίπρα και Παυλόπουλο αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση από το Κρεμλίνο. «Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (...) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος», αναφέρεται επίσης.

Αν και η Αθήνα επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι παραδοσιακές της σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν καλές, από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη στρατηγική ενεργειακή στροφή προς τη Μόσχα. Από τη μεριά της, η Μόσχα έχει ως προτεραιότητα στο μέτωπο της "διπλωματίας των αγωγών" ο αγωγός Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και στην υπερκέραση των αμερικανικών αντιδράσεων σε αυτόν μέσω της προσέγγισης με το Βερολίνο.

Πιθανότατα όμως η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων θα μπορούσαν να ευωδοθούν.

Υπάρχει παράλληλα και το διαχρονικό ρωσικό ενδιαφέρον για το κοίτασμα λιγνίτη της Βεύης, στο πλαίσιο παλιότερων αντισταθμιστικών οφειλών από συμβάσεις παροχής φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ παραμένει ισχυρό όπως φέρεται να είπε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν και αναμφίβολα η περίπτωση είναι πιο περίπλοκη. Η συμμετοχή πάντως των Ρώσων δεν είναι αναγκαίο να είναι άμεση, αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα.

Η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, με έμφαση στον τουρισμό καθώς η Αθήνα θα ήθελε μεγαλύτερους ρυθμούς Ρώσων τουριστών. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ζητήματα με την έκδοση βίζας, τα οποία ελπίζεται ότι θα ξεπεραστούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο αναμένεται να έχουν συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και για το Ουκρανικό όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα