Αλαλούμ για το ποιά ακίνητα και ΔΕΚΟ θα μεταβιβάζονται στο υπερταμείο

Σύγχυση επικράτησε σχετικά με το ποια ακίνητα και δημόσιες επιχειρήσεις μεταβιβάζονται άμεσα ή αργότερα στο νέο υπερταμείο. Στο υπερταμείο, που ονομάζεται Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΔΗΣ) και εποπτεύεται ασφυκτικά από την Κομισιόν, μεταβιβάζονται σταδιακά σχεδόν όλες οι μεγάλες ΔΕΚΟ και το μεγαλύτερο τμήμα της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Αρχικά η λίστα Χουλιαράκη περιελάμβανε τις εξής εταιρίες: Οι οργανισμοί αστικών συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ), ο οργανισμός διαχείρισης του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ), τα ΕΛΤΑ και ο ΟΣΕ. Κατά τον κ. Χουλιαράκη, οι εταιρείες θα μεταφερθούν άμεσα. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν και άλλες 19 κρατικές εταιρείες που θα μεταφερθούν στο υπερ-Ταμείο, χωρίς να καταθέσει το σχετικό παράρτημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης, καταθέτοντας και σχετικό χαρτί ότι στις εταιρείες που θα ενταχθούν σε επόμενη φάση στο Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, η Κτιριακές Υποδομές και η ΔΕΗ. Λίγο αργότερα ο  Ευ. Τσακαλώτος αφαίρεσε ορισμένες εταιρείες αφήνοντας παράθυρο για να ενταχθούν μελλοντικά στο υπερταμείο.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται πως υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, που ιδρύεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ, θα προωθείται πλέον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στον έλεγχο της νέας εταιρείας μεταβιβάζονται άνευ ανταλλάγματος τρεις άμεσες θυγατρικές και ιδρύεται μία καινούργια: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ενώ ιδρύεται η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών ΑΕ (ΕΔΗΣ).
Το υπερταμείο θα λειτουργεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Εποπτικού Συμβουλίου και όχι του υπουργείου Οικονομικών ή άλλου κυβερνητικού φορέα. Το δε Εποπτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από 5 μέλη, τα 3 εκ των οποίων επιλέγονται από τον υπουργό Οικονομικών αλλά «κατόπιν σύμφωνης γνώμης Κομισιόν και ESM» και τα άλλα 2, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρός του, επιλέγονται από την Κομισιόν και τον ESM κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών.

Εάν συνεκτιμήσει κανείς και την πρόβλεψη πως όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται «κατόπιν θετικής ψήφου τουλάχιστον τεσσάρων μελών», προκύπτει ακόμη πιο ξεκάθαρα η έκταση του ελέγχου που αποκτούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές στη λειτουργία του νέου ταμείου. Η δε γενική συνέλευση, που χαρακτηρίζεται στο νομοσχέδιο ανώτατο όργανο, του μοναδικού μετόχου δηλαδή του Δημοσίου, που εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, δεν θα μπορεί να εκλέξει ή να ανακαλέσει διορισμό μελών του Δ.Σ. ούτε να εγκρίνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.
sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα