Στις 9 Μαΐου το Eurogroup - Οι διχασμοί υπάρχουν αλλά βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία!

Λίγες ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον καθορισμό ημερομηνίας για την συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Μαΐου, το οποίο αν όλα πάνε καλά θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την λήψη μέτρων 5,4+3,6 δισ. ευρώ.

Μετά από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που ακολούθησε την διακοπή των διαπραγματεύσεων και την ακύρωση του Eurogroup που επρόκειτο να γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν χθες το βράδυ ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώθηκε για την ημερομηνία από τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη οι θεσμοί αναχώρησαν από την Αθήνα επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από απόσταση. Μάλιστα οι επικεφαλής της τρόικας ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι «οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές πέτυχαν σημαντική πρόοδο στο πακέτο των πολιτικών που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και για την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του τρίτου ελληνικού προγράμματος».

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, , αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Στάμπα», ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι: «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Eιδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις απάντησε: «Στο Εcofin του Άμστερνταμ επιτελέσαμε σημαντική πρόοδο. Υπάρχει μια συμφωνία αρχής, σε σχέση με την πρώτη δέσμη που ισοδυναμεί με το 3% του ΑΕΠ. Λείπει η συμφωνία για το δεύτερο κεφάλαιο, τα αυτόματα μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2018.

Οι προβλέψεις αποκλίνουν, το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό είναι δύσκολο. Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μην μπουν σε ισχύ».

Σε ερώτηση σχετικά με κάποιες νέες αναφορές στην πιθανότητα «Grexit», ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε: «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και ο κόσμος εκνευρίζεται εύκολα. Η ερώτησή μου είναι: "το να ανησυχούμε βοηθά; Πρέπει να είμαστε σοβαροί". Υπάρχει μια συμφωνία στον ορίζοντα, με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό έχω να πω».

Όταν ερωτήθηκε αν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ακυρώθηκε το προγραμματισμένο για την Πέμπτη Eurogroup, ο επικεφαλής του ανέφερε ότι «είναι θέμα χρόνου» και πως «χρειάζεται εναλλακτική προσέγγιση».

Σχετικά με την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο ήταν μηδενική, αλλά στη συνέχεια έγιναν μεγάλα βήματα προόδου». «Είμαστε κοντά, χρειάζεται μόνον μια επιπλέον εγγύηση», εξηγεί ο Ντάισελμπλουμ.

Σχετικά με το αίτημα για σύγκληση έκτατης Ευρωπαϊκής Συνόδου, εκτιμά ότι «δεν θα βοηθούσε» από τη στιγμή που «το Eurogroup πρέπει και μπορεί να λύσει το θέμα». «Θα ειδωθούμε και πάλι στις 9 Μαΐου στις Βρυξέλλες», σημείωσε, καταλήγοντας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πάντως, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Π. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ για το θέμα των προληπτικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα