Ποιός είναι ο Αντώνης Σαμαράς: Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1951 στην Αθήνα. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών, ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα ήταν ένας καλός ντράμερ που μεγάλωνε με τα τραγούδια των Rolling Stones, στα 18 του διάβαζε Κίπλινγκ, στα 19 βρέθηκε στην Αμερική για σπουδές στην Ιατρική, στα 24 του είχε πτυχίο οικονομολόγου, στα 25 του ήταν πρωταθλητής στο τένις και στα 26 του, ορκίστηκε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος, καρδιολόγος στον Ευαγγελισμό, τον ονειρευόταν γιατρό και τον έστειλε στην Αμερική, αλλά τον Αντώνη τον κέρδισε μια διάλεξη του νομπελίστα οικονομολόγου Γκάλμπρεϊθ και τελικώς επέλεξε τα οικονομικά με εξαιρετικές σπουδές στο Amherst και το Harvard. Στην Αμερική μάλιστα συνυπήρξε με τον Γιώργο Παπανδρέου και κάποιο διάστημα ήταν και συγκάτοικοι! Ο Αντώνης με μακριά φράντζα και μεγάλα τετράγωνα γυαλικά και ο Γιώργος με μούσι και ανέμελη χαίτη.

Ενα βράδυ, έπειτα από μια πορεία κατά των βομβαρδισμών στο Λάος και στην Καμπότζη οι δυο νεαροί πήγαν να φάνε σε μια αμερικανική πιτσαρία. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ο Σαμαράς λέει στον Παπανδρέου: «Πάμε στοίχημα ότι εμείς οι δύο θα βρεθούμε κάποτε μαζί στη Βουλή»; «Το έχεις χάσει από χέρι. Σιγά μην ασχοληθώ εγώ με την πολιτική» ήταν η απάντηση. Τη συνέχεια την ξέρουμε...

Ενας από τους μεγαλύτερους σταθμούς του Αντώνη Σαμαρά, αγαπημένου τέκνου του Ευάγγελου Αβέρωφ, ήταν το 1989. Ορκίζεται υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ζολώτα. Εκείνο τον καιρό, του χτυπάει την πόρτα και ο έρωτας! Ο 34χρονος τότε βουλευτής επρόκειτο να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στον κινηματογράφο «Αστέρια» στη λεωφόρο Κηφισίας. Ο επιχειρηματίας Ακης Κρητικός ζητεί από τη μεγάλη του κόρη Γεωργία που είναι φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, να τον συνοδεύσει στην εκδήλωση. Οι δυο τους στέκονται διακριτικά στις τελευταίες θέσεις του σινεμά. Μόλις τελειώνει τον λόγο του ο νεαρός πολιτικός, σπεύδουν όλοι να τον χαιρετήσουν. Το βλέμμα του Αντώνη καρφώνεται πάνω στην ψηλόλιγνη κοπέλα με τα μεγάλα εκφραστικά μάτια, που περιμένει να τον χαιρετήσει τελευταία μαζί με τον μπαμπά της. «Δεν σας κρύβω ότι μόλις την είδα με διαπέρασε ηλεκτρικό ρεύμα» θα πει αργότερα. Δεν προλαβαίνει να μιλήσει για πολύ μαζί της. Αρκείται σε μια τυπική χειραψία. Την επόμενη μέρα ζητεί από τον φωτογράφο όλες τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει. Εκείνος του πάει τριακόσιες φωτογραφίες! Καταφέρνει όμως να την εντοπίσει. Ποια ήταν όμως; «Α, ξέρω τον πατέρα της» αποκρίθηκε ο αδελφός του Αλέξανδρος.

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε στο Σύνταγμα και έναν χρόνο μετά, η Πύλος «φλέγεται»! Στις 20 Μαΐου του 1990, Αντώνης και Γεωργία ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στην πατρίδα του γαμπρού. Οι προσκεκλημένοι ξεπερνούν τα 10.000 άτομα! Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Κώστας Μητσοτάκης και σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. Καρπός του έρωτά τους είναι δύο παιδιά. Η Ελένη, που σήμερα σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο Λονδίνο, και ο Κωνσταντίνος, που είναι μαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών.

Στο κομμάτι της πολιτικής, ο Σαμαράς χρίζεται υπουργός Εξωτερικών και οι μετοχές του ανεβαίνουν κατακόρυφα. Το Σκοπιανό βρίσκεται στο φόρτε του, τα συλλαλητήρια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και εκείνος απασχολεί τακτικά τα Μέσα Ενημέρωσης. Οι χειρισμοί του όμως γίνονται αντικείμενο εσωκομματικής κριτικής, με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση. Ανήσυχο πνεύμα όπως είναι, ιδρύει το καλοκαίρι του 1993 την Πολιτική Ανοιξη. Τον Σεπτέμβριο, ο «γαλάζιος» βουλευτής Κιλκίς Γ. Συμπιλίδης ανεξαρτητοποιείται και προσχωρεί στην ΠΟΛ.ΑΝ. Η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη, προκηρύσσονται εκλογές και η ΠΟΛ.ΑΝ. συγκεντρώνει 4,88% εκλέγοντας δέκα βουλευτές. Στις επόμενες εκλογές όμως, το 1996, για λίγες χιλιάδες ψήφους μένει εκτός Κοινοβουλίου. Το 2000 η Πολιτική Ανοιξη δεν συμμετέχει στις εκλογές και ο Σαμαράς υποστηρίζει δημόσια τη Ν.Δ. Οι σχέσεις του με τον Κώστα Καραμανλή ήταν και παραμένουν εξαιρετικές. Το 2004 εκλέγεται ευρωβουλευτής και το 2007 για μία ακόμη φορά βουλευτής Μεσσηνίας. «Χρωστάω πολλά στον κόσμο και δεν θέλω να τον πληγώσω» μας λέει.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ακούει πολλή μουσική και τον τελευταίο καιρό καλείται να χορέψει στον ρυθμό του «σκληρού ροκ». Οι συνεχείς περιοδείες ανά την Ελλάδα δεν τον πτοούν. Εξάλλου, περίμενε πολλά χρόνια αυτήν τη στιγμή. Εάν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Μεσσήνιο πολιτικό, αυτό είναι αναμφισβήτητα η υπομονή. Πάνω από δέκα χρόνια είχε μείνει εκτός πολιτικής από τη στιγμή που διέλυσε την Πολιτική Ανοιξη. Ηταν «χρόνια μοναξιάς», όπως συνηθίζει να λέει, τα οποία τον ωρίμασαν. Και τώρα, φορτσάρει για να γίνει από μονομάχος αρχηγός και ενδεχομένως κάποια στιγμή και πρωθυπουργός.

Σπούδασε Οικονομικά στο Amherst College και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MBA).

Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Το 1989 ορίστηκε υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, από την οποία αποχωρεί λόγω της διαφωνίας του με τον τότε πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Το 1993 ιδρύει την Πολιτική Ανοιξη και εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας. Παρέμεινε πρόεδρος της Πολιτική Ανοιξης έως το 2004, οπότε επιστρέφει στης Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Στην Ευρωβουλή διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, στην Επιτροπή για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, καθώς και στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

Το 2007 εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Τον Οκτώβριο του 2009 επανεξελέγη πρώτος βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κρητικού και είναι πατέρας της Λένας (18 ετών) και του Κώστα (11 ετών). Oμιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα