Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων την οποία συγκαλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά από το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Τα όσα δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί:

Μητσοτάκης: Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου

Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για το προσφυγικό, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι άσκησε έντονη κριτική και «για τους χειρισμούς που έφεραν την χώρα εδώ που είναι σήμερα». «Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινό αποδεκτό πλαίσιο κοινής εθνικής στρατηγικής αλλά διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή», ανέφερε κατά την έξοδό της από το προεδρικό μέγαρο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.

«Δεν ανεχόμαστε λάθη και αδράνεια» ανέφερε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι προτεραιότητα για το κόμμα της είναι άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της χώρας.

«Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση», δήλώσε η κ. Γεννηματά και τόνισε την ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Στ.Θεοδωράκης: Χαράχθηκε μία εθνική γραμμή

Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή, είπε εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι επέμεινε στην σύσκεψη για τον διορισμό ενός υπερυπουργού για το προσφυγικό και την δημιουργία ειδικής δομής για τα παιδιά των προσφύγων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η κυβέρνηση στράφηκε σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. «Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος. ‘Οτι πέρα από γενικόλογες τοποθετήσεις η χώρα δίνει το χέρι στους πρόσφυγες αλλά και σήμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν μπορεί να αντέξει άλλους πρόσφυγες», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Επιπλέον σημείωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν θα αναφέρεται σε κυρώσεις ή αντίποινα αλλά «σε συνέπειες που θα έχουν οι χώρες που διαφοροποιούνται από την ευρωπαϊκή πολιτική». Εξήγησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης η χώρα να απομονωθεί με ένα βέτο.

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν συνδέει το προσφυγικό με την αξιολόγηση και τα δημοσιονομικά της χώρας. «Θα ήταν προκλητικό για τους Έλληνες πολίτες να συνδέσουμε και να κάνουμε παζάρια για την φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων με την οικονομία», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Καμμένος: Έχουμε μία κοινή εθνική γραμμή στο προσφυγικό

Σε μία κοινή ανακοίνωση που θα βγει σε λίγο από την προεδρία, που συνυπογράφουν πέρα από τα κόμματα της κυβέρνησης η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και δεν υπογράφουν το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων κατέληξαν οιι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα με μία κοινή εθνική γραμμή. Μία κοινή γραμμή στα ελάχιστα εκπροσωπώντας τον ελληνικό λαό. Έρχεται στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι διεθνείς συμφωνίες. Η συμφωνία του ΝΑΤΟ, η συμφωνία για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλια της για την Ελλάδα και την Ε.Ε., η δημιουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και με απόλυτο σεβασμό στις ανθρωπιστικές αρχές στις διεθνείς συμβάσεις να φτάσουμε πλέον σε μία ευρωπαϊκή λύση του προσφυγικού».

Ο υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα που έδωσαν στις ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό.

Όσα δήλωσε ο Κουτσούμπας αποχωρώντας από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Πέρασαν τις τρείς ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί

Τι άλλο ειπώθηκε στον πρώτο κύκλο της συζήτησης
Εκτός από την απαίτηση του Βασίλη Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση η οποία απορρίφθηκε, στον πρώτο κύκλο της σύσκεψης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τέθηκαν ερωτήσεις από την πλευρά των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου και ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.


Μούτρα από Λεβέντη - Δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν

- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σε ψηφοφορία το αίτημα Λεβέντη, το οποίο όμως απορρίφθηκε από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

- Από την Ένωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το τέλος του Συμβουλίου.

Τι θα συζητηθεί

H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών .

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τη Δευτέρα.

Τις θέσεις αυτές παρουσιάζει  αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των αρχηγών, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Πάντως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός είναι όπως παρουσιάστηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη χθεσινή τους συνάντηση.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στη σύσκεψη  προετοιμασμένοι να επισημάνουν στον Αλέξη Τσίπρα τα λάθη που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τι περιείχε ο καφέ φάκελος που έδωσε ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους. Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος,τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα ζητήσει η Γεννηματά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά θα θέσει θέμα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ευθυνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Η κυβέρνηση αυτή, θα υποστηρίξει η κα Γεννηματά,  θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά το προσφυγικό.

Το madata.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από το Προεδρικό Μέγαρο


Νέα εξέλιξη! Η Τουρκία δέχεται επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών!

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.
Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το "πράσινο φως" για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών.
Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί "κλειδί" για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα