Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η στρατηγική της χώρας για την προσφυγική κρίση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα.

"Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου κατά πόσο ο Πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκραρίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών εξελίχθηκε σε... μαραθώνια κι έτσι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου καθυστέρησε αρκετά.

Το αρχικό ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 18:30, στην συνέχεια μετατέθηκε για τις 19:30 ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα τον συναντήσει αμέσως όταν αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε βγαίνοντας από την συνεδρίαση: "Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Ζητήσαμε τη σύγκλιση του Συμβουλίου γιατί βλέπαμε ότι το προσφυγικό αποκτά τεράστιες διαστάσεις... Η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Η χώρα χρειάζεται συμμαχίες. Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Γι αυτό χρειάζεται η κυβέρνση εθνικής ενότητας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, φέρεται να διαφωνεί με συγκεκριμένα σημεία του κειμένου, εξ ου και η καθυστέρηση.

Η ενημέρωση αναφέρει πως η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται διατεθειμένη να υπογράψει το ανακοινωθέν της Προεδρίας, βάζοντας όμως "αστερίσκους" σε συγκεκριμένα σημεία.

Ακόμη, φέρεται να ζήτησε να γίνει σαφής αναφορά στο τέλος του κειμένου πως για την εφαρμογή των αποφάσεων χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ευθύνης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ήταν ο πρώτος που αποχώρησε, κάτι που σήμαινε αυτόματα πως δεν θα εκδίδονταν κοινό ανακοινωθέν, αφού είχε αποσαφηνιστεί πως αυτό θα γινόταν μόνο σε περίπτωση που συμφωνούσαν όλοι.

Στην συνέχεια, όσοι απέμειναν προσπάθησαν να συμφωνήσουν έστω σε... όσα μπορούσαν, ούτω ώστε να εκδοθεί μία ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις υπογραφές τους.

Αυτή που επίσης θα λείπει θα είναι του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είχε θέσει -ξανά- το ζήτημα σύστασης οικουμενικής κυβέρνησης κι εφόσον δεν εισακούστηκε, δεν θα υπογράψει.

Πλέον στο τραπέζι των αρχηγών βρίσκεται το κείμενο συμπερασμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που ήταν ζητούμενο εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας τη Δευτέρα. Αυτό δεν θα υπογράφεται, ωστόσο, από το ΚΚΕ, αφού ο Δ.Κουτσούμπας αποχώρησε από τη σύσκεψη.

Πριν από ώρα γίνονταν οι τελευταίες διορθώσεις για τη σύνταξη ανακοινωθέντος, το οποίο θα βασίζεται στο κείμενο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο δεν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να συμπεριληφθεί ο αστερίσκος ότι ζητά οικουμενική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει το κείμενο της Προεδρίας, αφού το πάγιο αίτημά του για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης δεν έγινε αποδεκτό.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα ότι το κείμενο είναι πολύ εκτενές.


Όσα δήλωσε ο Κουτσούμπας αποχωρώντας από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

Συνάντηση Κοτζιά - Τσαβούσογλου: Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα

Πριν από λίγο...

Ξεχωριστό στιγμιότυπο στην έναρξη της συνεδρίασης ήταν οι ευχές που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα γενέθλιά του (έκλεισε τα 48).

Αμέσως μετά οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν από τον Αλέξη Τσίπρα φάκελο με στοιχεία για το προσφυγικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άποψη επί προτάσεων για το θέμα πρόκειται να παρουσιάσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ένα μίνιμουμ συναίνεσης από τα πολιτικά κόμματα, ώστε η Αθήνα να προσέλθει πιο ενισχυμένη στη Σύνοδο της Δευτέρας.

Αυτή την ώρα υπάρχει ένα μικρό... διάλειμμα, αφού το κείμενο των.. εναπομεινόντων διορθώνεται από τα στελέχη της προεδρίας της Δημοκρατίας.

Μόλις ετοιμαστεί, οι πολιτικοί αρχηγοί θα το εξετάσουν κι εφόσον συμφωνούν, τότε θα προχωρήσουν στην ανακοίνωση.

Πάντως, τουλάχιστον για όσους απέμειναν, όλα δείχνουν πως διαμορφώνεται ένα κλίμα συναίνεσης...

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να τονίζει πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει, αφού οι διαφωνίες δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν.

Συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε στους δημοσιογράφους: "Επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις  μας ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων. Ως ΚΚΕ καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν στις αιτίες και πώς θα επιλυθεί η προσφυγική λύση, αλλά και μέτρα ανακούφισης.Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ, διότι δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος, ούτε μειώνουν τις επιπτώσεις".

"Μέτωπο" με Φώφη!

Ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και τα κέντρα κλειστού τύπου για τους «παράτυπους», τέθηκαν από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου –που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μηστοτάκης-, και οι υπόλοιποι αρχηγοί συμφώνησαν μαζί της».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κ. Γεννηματά φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν...

Κάνει δηλώσεις τώρα ο υπεξ. Κοτζιάς με τον Τσαβούσογλου

Από κυβερνητικές πηγές διαρρέεται πως έως τώρα στην συνάντηση η κυβέρνηση διαχειρίζεται όλα τα θέματα με γνώμονα την διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας.

Βασική της επιδίωξη είναι να εκδοθεί μετά το πέρας της συνάντησης κοινό ανακοινωθέν, ωστόσο με βάση όσα προκύπτουν έως τώρα, αυτό το ενδεχόμενοι δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητηες.

Όσον αφορά στα κέντρα κλειστής φιλοξενίας, αίτημα που κατέθεσε και η Φώφη Γεννηματά, το Μαξίμου απαντά πως υπάρχουν ήδη 10 στην χώρα τα οποία λειτουργούν...

Τέλος, από την κυβέρνηση ζητούν να υπάρξει ένα μίνιμουμ συννενόησης για την διαχείρηση του προσφυγικού ζητήματος...

Αρνητική απάντηση πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να δημιουργηθούν κέντρα κλειστής φιλοξενίας όπως π.χ. η Αμυγδαλέζα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον να γίνει και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών.

Όσο για το κοινό ανακοινωθέν, αυτό θα εκδοθεί μόνο αν δεν χθούν να υπογράψουν όλοι αλλιώς θα βγει μια ανακοίνωση απο την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των κλειστών κέντρων.  Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η Ελλάδα κινείται αυτή τη στιγμή με με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τη Συμφωνία για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία. O πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη συνθήκη της Γενεύης και ακόμη πως η διαχείριση του ζητήματος πρέπει να γίνει με την τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία.

Κουρουμπλής: Το ασφαλιστικό θα περάσει

Μούτρα από Λεβέντη - Δεν θα υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε σε ψηφοφορία το αίτημα Λεβέντη, το οποίο όμως απορρίφθηκε από όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Από την Ένωση Κεντρώων αναφέρουν ότι ο Βασίλης Λεβέντης δεν θα υπογράψει την ανακοίνωση που αναμένεται να εκδοθεί μετά το τέλος του Συμβουλίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης είπε ζητώντας οικουμενική: «Αν μέχρι το βράδυ δεν έχουμε νέα κυβέρνηση και νεο πρωθυπουργό δεν κάνουμε συζήτηση».

Την ίδια ώρα συνέντευξη Τύπου Μέρκελ - Ολάντ

Ολάντ: Ολοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες της Σένγκεν. Πρέπει να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των hot spot στην Ελλάδα. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να βοηθήσει στο Αιγαίο. Θέτουμε κι εμείς ένα πλοίο μας στην διάθεση της συμμαχίας.

Οι 10 προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό

H κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών .

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε τη Δευτέρα.

Τις θέσεις αυτές παρουσιάζει  αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη των αρχηγών, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις ελληνικές θέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Πάντως το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός είναι όπως παρουσιάστηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη χθεσινή τους συνάντηση.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν στη σύσκεψη  προετοιμασμένοι να επισημάνουν στον Αλέξη Τσίπρα τα λάθη που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Τι περιείχε ο καφέ φάκελος που έδωσε ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς

Κατά την έναρξη της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός παρέδωσε στους Πολιτικούς Αρχηγούς, φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το Προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στην διαχείρισή τους. Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων. Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος,τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα ζητήσει η Γεννηματά

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά θα θέσει θέμα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ευθυνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις. Η κυβέρνηση αυτή, θα υποστηρίξει η κα Γεννηματά,  θα βγάλει την χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει πειστικά το προσφυγικό.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα