Μουζάλας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Λίβανος. Και η Ελλάδα μπορεί να κάνει μονομερείς ενέργειες

Πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η έκτακτη συνεδρίαση των υπ. Εσωτερικών και δικαιοσύνης της ΕΕ. μέσα σε ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, μετά την πρόκληση της Αυστρίας, που σε συνεργασία με εννέα ακόμη χώρες, προκαλεί ασφυξία στην Ελλάδα εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση τ.
H Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί να γίνει Λίβανος, να γίνει αποθήκη ψυχών, ακόμα και αν αυτό πάρει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης, προειδοποίησε, κάνοντας ξεκάθαρο πως η χώρα μας σκληραίνει στη στάση της έναντι του προσφυγικού ζητήματος. Το σχόλιο του ήταν αιχμηρό και καυτηριάζει ανοιχτά τη στάση της ΠΓΔΜ και της Αυστρίας που κλείνουν τα σύνορα τους, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις που προέβλεπαν το να μείνουν ανοιχτά, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα ληφθούν νέες αποφάσεις κοινής πολιτικής δράσης για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Μουζάλα:

"Δεν θα δεχθούμε αποφάσεις χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και κάποιες εκτός Ένωσης, που θεωρούν πως μπορούν να αλλάζουν την απόφαση που πάρθηκε από όλους τους αρχηγούς κρατών της Ε.Ε. που μετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Το ζήτημα είναι εάν η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη των πέντε αστυνομιών, ή η Ευρώπη των αποφάσεων και της Επιτροπής.

Θα συζητήσουμε για το πώς θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που οι ίδιοι θέλουν να δημιουργήσουν, και αυτό αποτελεί μια ιδιορρυθμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μονομερείς ενέργειες. Οι μονομερείς ενέργειες μπορούν να γίνουν και από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί να γίνει ένας Λίβανος για την Ευρώπη, μια αποθήκη ψυχών ακόμη κι αν αυτό παίρνει τη μορφή μιας μεγάλης χρηματοδότησης".
Ο υπουργός έκανε λόγο για κρίσιμη συνεδρίαση, κατά την οποία «θα πρέπει να πούμε ποια Ευρώπη θέλουμε, την Ευρώπη των κοινών αποφάσεων ή την Ευρώπη όπου τέσσερις αστυνομικοί διευθυντές θα μπορούν να αποφασίζουν και να ανατρέπουν αποφάσεις συνόδων κορυφής».

Στην Αυστρία αποφάσισαν να φτιάξουν τη δική τους συμμαχία, εξωθεσμικά από την ΕΕ, ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων με στόχο τη δραστική μείωση της προσφυγικής ροής και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Στη Διάσκεψη που συγκάλεσαν η ίδια και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, επίσης του Λαικού Κόμματος, συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Εχθές άλλωστε, ο κ. Μουζάλας μιλώντας στο reuters, είχε κάνει λόγο για "μίνι ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα" λόγω των αποφάσεων πέντε βαλκανικών χωρών την περασμένη εβδομάδα να ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές. Οι αστυνομικοί διευθυντές της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ είχαν συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στα Σκόπια για να συζητήσουν την αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων ώστε να ανακοπεί η εισροή μεταναστών με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ανθρώπων να εγκλωβίζεται στη χώρα, την ώρα που οι ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Αβραμόπουλος: Κινδυνεύει η ενότητα της Ευρώπης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε, «Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης».

Ο Έλληνας επίτροπος χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή συνάντηση, ενώ υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η ενότητα της Ένωσης, κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

«Όλους αυτούς τους μήνες δουλέψαμε σκληρά και πήραμε κοινές αποφάσεις. Είναι ώρα να δώσουμε αποτελέσματα. Μοναχικές πρωτοβουλίες δεν οδηγούν πουθενά. Ελπίζω και προσβλέπω ότι οι υπουργοί σήμερα θα ανταποκριθούν συλλογικά και ενωμένοι στο κάλεσμά μου. Είναι η στιγμή της μεγάλης ευθύνης. Και ο χρόνος δεν είναι πια μαζί μας. Μας μένουν δέκα μέρες μέχρι τις 7 Μαρτίου» επισήμανε ο Δ. Αβραμόπουλος.


ΝΑΤΟ: Πώς θα επιχειρήσει σε Ελλάδα και Τουρκία

Εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν αργά χθες το βράδυ επί σχεδίου για τις επιχειρήσεις των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο με στόχο να συνδράμουν την Ελλάδα και την Τουρκία στην αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης προσφύγων προς την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έπειτα από συνομιλίες στις Βρυξέλλες που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύκτα, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών κατέληξαν σε σχέδιο σχετικά με τον τρόπο συνεργασίας των νατοϊκών πλοίων με τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και με την υπηρεσία Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

"Οι ελληνικές και οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο η μία της άλλης", διευκρίνισε στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις συνομιλίες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα νατοϊκά πλοία θα μπορούν να πλέουν στα χωρικά ύδατα των δύο χωρών.

Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αποστολή ανοικτά των ιταλικών ακτών, στο πλαίσιο της οποίας οι διασωθέντες στη θάλασσα πρόσφυγες μεταφέρονται στις ευρωπαϊκές ακτές, το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει στην Τουρκία τους πρόσφυγες που θα διασώζονται ακόμη και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, σε μία προσπάθεια σφραγίσματος των ελληνικών , άρα και των ευρωπαϊκών, θαλάσσιων συνόρων.

"Στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων που προέρχονται από την Τουρκία, αυτοί θα μεταφέρονται πίσω στην Τουρκία", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα