Ομιλία - διάγγελμα Τσίπρα: Παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο

Για όλα τα «καυτά» θέματα της ατζέντας (φορολογικό, αγροτικό, ασφαλιστικό, προσφυγικό) μίλησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11.00, στον απόηχο των πιέσεων προς την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς για τη λήψη νέων μέτρων και της γερμανικής πρότασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

​Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αμήχανη και σαστισμένη Ευρώπη», που πέφτει διαρκώς σε εσωτερικές αντιφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών
Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της» όσον αφορά στα κέντρα υποδοχής και καταγραφής προσφύγων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «αμήχανη και σαστισμένη Ευρώπη», που πέφτει διαρκώς σε εσωτερικές αντιφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους, καθώς «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι "à la carte"».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι «η οικονομική και προσφυγική κρίση συνδέονται με την κρίση ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη», κατάσταση που αλληλοτροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος «πρέπει να σπάσει». Για να γίνει όμως αυτό, απαιτείται -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- διορατικότητα και αποφασιστικότητα.

«Το Ασφαλιστικό θα περάσει»

Όσον αφορά στην «καυτή πατάτα» του Ασφαλιστικού, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι βάσει μνημονίου η Ελλάδα καλείται να εξοικονομήσει πόρους 1,25% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, κάτι το οποίο έχει πράξει βάσει του σχεδίου Κατρούγκαλου και των πρόσφατων αλλαγών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

​Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι βάσει μνημονίου η Ελλάδα καλείται να εξοικονομήσει πόρους 1,25% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση, κάτι το οποίο έχει πράξει
«Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία ασθενέστερων ομάδων» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σχετικά με την αύξηση κατά 1% των εργοδοτικών εισφορών είπε ότι είναι συμβατή με το μνημόνιο και «είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η πρόταση για το Ασφαλιστικό γράφτηκε από την κυβέρνηση στα ελληνικά και «δεν μας δόθηκε από τους θεσμούς όπως γινόταν στο παρελθόν».

Όπως είπε, το σχέδιο της κυβέρνησης «προστατεύει τους αδυνάτους μέσω της εθνικής βασικής σύνταξης», οδηγώντας «σε μια δίκαιη κατανομή δικαιωμάτων και υποχρεώσεων». Παράλληλα, τόνισε πως δίνεται μάχη για να μην κοπούν για 13η φορά οι συντάξεις.


«Ανεύθυνη η αντιπολίτευση»

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» από τη μεριά  της Αντιπολίτευσης.

Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία δείχνει με τη στάση της «να αδιαφορεί για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και το πότε τελικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος».

Προβληματισμός στο Μαξίμου από τα «ανοιχτά» θέματα...

«Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο με τους αγρότες»

«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις αντιδράσεις των αγροτών προς όφελός τους» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τα αγροτικά μπλόκα και τις κινητοποιήσεις των παραγωγών για τις προωθούμενες αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «είμαστε ανοικτοί σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο», λέγοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες για βελτιώσεις, στο θέμα των εισφορών τους, της μεταβατικότητας των διατάξεων και στα θέματα που αφορούν κυρίως στην προστασία του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

«Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή»

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «θα τηρήσουμε όλες μας τις δεσμεύσεις», υπενθυμίζοντας ότι «επανεκλεγήκαμε μόλις πριν από τέσσερις μήνες με μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό: την υλοποίηση της συμφωνίας και την προστασία των ασθενέστερων». «Δεν θα κόψουμε για 13η φορά τις συντάξεις και θα προστατέψουμε την πρώτη κατοικία» ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «θα βάλουμε τέλος στη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις λίστες των φοροφυγάδων».

Με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας​, ανέφερε ο πρωθυπουργός
Όσον αφορά στο ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο για συστημικά ΜΜΕ και φορείς που δεν επιθυμούν διαφάνεια. Ειδικότερα, χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει στην συμπλήρωση των θέσεων του συγκεκριμένου οργάνου. «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή» υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι «αύριο κιόλας, καταθέτουμε και ψηφίζουμε διάταξη που ορίζει ότι οι άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις».

Σημείωσε, επίσης, ότι με δεδομένη την άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για συναίνεση, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναλάβει να προκηρύξει και να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της διαφάνειας.

«Οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. Μην ξεχνάτε όμως ότι η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες ημέρες της πρωτοκαθεδρίας της. Η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε

Ανοιχτή στην κοινωνία και ιδίως στις επαγγελματικές ομάδες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους θα είναι η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί.

Η ομιλία ξεκίνησε

Η προσφυγική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της. Είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πλειονότητα των κατοίκων των νησιών και του λιμενικού δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς σε όλο τον κόσμο και οι υπόλοιποι παρακολουθούν αμήχανοι, είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε αναφερόμενος στο ξενοφοβικό κλίμα αλλά και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης που αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την δημιουργία κέντρων υποδοχής με την συνδρομή του στρατού. Περιμένουμε και από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Η οικονομική και προσφυγική κρίση συμπληρώνονται και από την κρίση ασφάλειας σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάνουμε σταθερά βήματα για να μετατραπεί η χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης. Μίλησε για το νεο δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής το οποίο αποδίδει καρπούς. Η Ελλάδα δεν περιορίζεται σε στάση αναμονής για βοήθεια από την Ευρώπη. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα κόμβο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, είπε ο κ. Τσίπρας. Μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Η επίσκεψη στο Ιράν
Τα αποτελέσματα της δουλειάς που εγινε εκεί δεν θα αργήσουν να φανούν, είπε. Αναφέρθηκε σε συμφωνίες τόσο στον πετρελαϊκό τομέα όσο και στον τομέα της τεχνολογίας. Εκλεισα σημαντικές επενδυτικές και αναπτυξιακές συμφωνίες στις μεταφορες, στην ενεργεια στα αγροτικά προϊόντα. Σε λίγο χρόνο η εικόνα της χώρας διεθνώς θα έχει αλλαξει.

Ο ρόλος της Ελλάδας στο Κυπριακό

Εχει ανοίξει παράθυρο ελπίδας για τηνεπίλυση του Κυπριακού και την αποκατάσταση των σχέσεών μας με την Τουρκία. δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής.

Στο εσωτερκό...
Δεν παραβλέπω την κόπωση του λαού μας μετά από 6 χρόνια σκληρής λιτότητας. Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο κάβο. Προβλέπουμε ότι η αξιολόγηση θα γίνει γρήγορα χωρίς τακτικισμούς των δανειστών. εχουμε προετοιμάσει το έδαφος γι' αυτό. Τα έσοδα έχουν αποδείξει ότι είμαστε σε καλό δρόμο, είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι είμαστε πρώτοι σε αποροφητικότητα στο ΕΣΠΑ και τηρούμε κατά γραμμα την συμφωμία έχοντας υποψιν την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων.

Ασφαλιστικό

Θα γίνει μια μικρή αύξηση των εισφορών από τους εργοδότες κατά 1% και το έχουμε συμφωνήσει με τους εργοδότες και είναι αυτονόητο ότι θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς. Τηρεί το γράμμα της συμφωνίας. Αυτό είναι μαι λεπτομέρεια μπροστά στην μεγάλη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Μηνυμα στο ΔΝΤ
Αυτό που μένει, είπε είναι να αναγνωριστεί από το σύνολο των θεσμών και όχι μονο των ευρωπαικών ώστε η Ελλάδα να φύγει από την στασιμότητα και να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

 

Κάνουμε ανοικτό διάλογο
Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα ελληνικά και δεν αποφασίστηκε μέσα από κλειστές κάμαρες. Είναι μια πρόταση που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Θα έλεγα ότι η ασαλιστική μεταρρυθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι κάτι που μας επιβάλλουν οι θεσμοί. Είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις. Η πρόταση μας έχει μια λογική προστατεύει τους ασθενέστερους με την εθνική σύνταξη για να μην υπάρχουν πολίτες πολλών ατχυτήτων. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι δεν είναι προαιρετική η μεταρρυθμιση. Ολοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει την φωτιά που αυτοί άναψαν και θέριεψαν τα προηγούμενα χρονια.

Παράλληλο πρόγραμμα
Ηδη το νομοσχέδιο του παράλληλου προγράμματος, είπε ο πρωθυπουργός, συζητείται και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί. Κόντρα σε όσους με χαιρεκακία έλεγαν ότι έχει αποσυρθεί.

11:21  Είμαστε το τέκνο της ανάγκης
Καλά κάνουν και φοβούνται όσοι φοβούντα είπε ο πρωθυπουργός. Είμαστε το τέκνο της ανάγκης να μπει τάξη σε αυτό τον τόπο, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να χαριστούμε σε κανέναν. Εκλεγήκαμε μόλις πριν από 4 μήνες για να υλοποιήσουμε την συμφωνία που φέραμε το καλοκαίρι κρατώντας κόκκινες γραμμές. Και αυτό κάνουμε καθημερινά. Δεν θα κόψουμε για 12η φορά τις συντάξεις θα προστατεύσουμε την α κατοικία, θα κάνουμε το παν για να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο της εργασίας να οργανωθεί ξανά και θα βάλουμε τέλος στην διαφθορά στη διαπλοκή και στις λίστες των φοροφυγάδων και στην αναρχία του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

11:18  Επίθεση στα ΜΜΕ
Και συνέχισε με επίθεση στα συστηματικά όπως είπε ΜΜΕ τα οποία σήμερα τους αποθεώνουν ενώ στο παρελθόν τους πολεμούσαν. Δεν αγάπησαν ξανα τον αγρότη αλλά συνδέονται με σκοπιμότητες. Με την αγωνία τους να μην εκκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και οι έρευνες για τα μεγάλα δάνεια του Τύπου.

11:17  Χωρίς διάλογο δεν υπάρχουν λύσεις
Είμαστε ανοικτοί για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο. Το θέμα τη μεταβατικότητας των διατάξεων μπορούμε να το συζητήσουμε. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην προστασία του εισοδήματος των κατα κύριο επάγγελμα αγροτών. Κάνει λάθος αν υπολογίζει αυτούς που κάνουν ότι τους υποστηρίζουν ενώ τους λοιδορούσαν. Χρησιμοποιούν, είπε την αγωνία των αγροτών. Τους καλώ να σκεφθούν ποιά ήταν η πρόταση της ΝΔ σε σχέση με το αγροτικό; Την ανέλυσε μα θαυμαστή ειλικρίνεια ο κ. Μητσοτάκης όταν πρότεινε συμψηφισμό των επιδοτήσεων.

11:15  Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε, ότι όσα προτεινε ο κ. Μητσοτάκης στην Βουλή ήταν αυτα που πρέπει να αποφύγουμε. Μίλησε για ρεσιτάλ ανευθυνότητας εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αδιαφορούν πως θα μπει η χωρα στην ανάπτυξη. Στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους συνταξιουχους, τους ανεργους, τους χαμηλόμισθους με μπλοκάκι μοιράζουμε το βάρος στα υψηλά και στα μεσαία εισοδήματα. Αυτό δημιουργεί προτάσεις που πρέπει να επενεξαταστούν. Και άφησε παράθυρο συνενόησης με όλους.

Τέσσερις οι τηλεοπτικές άδειες

Ο καιρός τη υπομονής απέναντι στην αντιπολίτευση για να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση για την πλήρωση των θέσεων του ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνησή τους αποτελεί θεσμική εκτροπή μετρώντας τα λόγια μου κυριολεκτικά. Η συναίνεση επιβάλλεται από το Σύνταγμα της χώρας. Θέλουν να βραχυκυκλώσουν την προσπάθεια της κυβέρνησης. Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την θητεία του έτσι ξεπληρώνοντας γραμμάτια στην διαπλοκή. Αύριο καταθέτουμε διάταξη που θα αναφέρει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις και έτσι θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος. Με δεδομένη την άρνηση της αντιπολίτευσης να συναινέσει την αποφαση για τις άδειες θα πάρει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Όπως κάθε φορα που το καινούριο γεννιέται οι ωδίνες είναι πολλές. Η διαπλοκή λοιπόν το επόμενο διάστημα τελειώνει και επιτίθεται σκληρά αλλά η χώρα εχει γυρίσει σελίδα. Θα αντέξουμε να υλοποιήσουμε την εντολή που τρείς φορές μας έδωσε ο λαός είπε κλείοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους υπουργούς του.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα