Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα: Νέα απαίτηση της Κομισιόν

Έντονες πιέσεις ασκούν οι Βρυξέλλες στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθούν οι άλλες χώρες- μέλη να στέλνουν τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, την Τετάρτη η Κομισιόν θα δώσει μία λίστα με συγκεκριμένα βήματα που αναμένει να υλοποιήσει η χώρα μας, προκειμένου οι εγκαταστάσεις της να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή στάνταρντ.

Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Ενα βασικό σημείο τριβής μεταξύ Αθήνας και Ευρώπης είναι η συνθήκη του Δουβλίνου, που απαιτεί από τη χώρα μέλος στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες αρχικά, να τους καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο.

Θεωρητικά, σημειώνει το δημοσίευμα, η συνθήκη επιτρέπει όσοι εν συνεχεία φτάνουν σε άλλες χώρες της Ένωσης, να απελαύνονται πίσω στην χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν αρχικά.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ' οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη», αναφέρει το δημοσίευμα.


http://admin.nooz.gr/Uploads/ft%201002.jpg

Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, οι απελάσεις προς την Ελλάδα ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου της χώρας ήταν «ταπεινωτικό».

Ακολούθησε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα κράτη μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει σύγχυση στο όλο σύστημα.


Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, σημειώνουν οι Financial Times, βασίζονται στην απειλή των πιο δραστικών μέτρων όπως η έξοδος της χώρας από τη Σένγκεν και η διακοπή της προσπάθειας να μοιράζονται οι πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στα μέτρα που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στην Ελλάδα την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υποδοχής, της παροχής υπηρεσιών υγείας και τη δημιουργία οργάνων για τις ακροάσεις των αιτήσεων ασύλου. Επιπλέον, θα ζητηθεί από την Ελλάδα να δίνει αναφορά προόδου σε μηνιαία βάση.  

Πέρα από αυτό, σε μία ακόμη κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν ζητούν άσυλο παρότι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Όπως σχολιάζουν οι FT, ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνει παράπονα σχετικά με τα σχέδια της ΕΕ να δημιουργηθούν περισσότερα κέντρα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα, όπως επίσης και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των συνόρων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «μαύρη τρύπα», όπου θα παγιδεύονται όσοι πρόσφυγες συρρέουν με την ελπίδα να πάνε στην κεντρική Ευρώπη.

Ορισμένοι δε, υποπτεύονται ότι η τελευταία κίνηση της Κομισιόν έχει σκοπό να αυξήσει περισσότερο την πίεση προς την Ελλάδα. «Το διαβάζω πολιτικά. Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε αναλυτής που επικαλούνται οι FT.

nnoz

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα