Πράσινο φως από Κομισιόν για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Μία μέρα πριν την δημοσιοποίησή των επικαιροποιημένων εκθέσεων της Κομισιόν για το προσφυγικό σε σχέση με τις υποχρεώσεις και τις επιδόσεις, Ελλάδας, Ιταλίας, Δυτικών Βαλκανίων και Τουρκίας, η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην διευθέτηση του προσφυγικού.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ δήλωσε ότι «η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».

Κληθείς να σχολιάσει την συνεχιζόμενη ροή προσφύγων μέσω του Αιγαίου και τις τουρκικές υποχρεώσεις επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, είχε δηλώσει από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στο Έβερε (συνοικία βόρειο - ανατολικά των Βρυξελλών) ότι «το ΝΑΤΟ θα εξετάσει σοβαρά την γερμανο - τουρκική πρόταση». Διπλωματικές πηγές διευκρίνισαν ότι αυτή μπορεί να αφορά, εποπτεία της περιοχής με ιπτάμενα ραντάρ και παροχή πλωτών μέσων για ενέργειες στην περιοχή.

Η κινητικότητα ωστόσο συνεχίζεται και στο επίπεδο του Συμβουλίου των κρατών μελών. Το ΚΥΠΕ πληροφορείται ότι σήμερα ή αύριο το συμβούλιο των μονίμων αντιπροσώπων θα επικυρώσει με γραπτή διαδικασία και τυπικά, την προηγούμενη αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αρχίσει να μετρά το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών για συμμόρφωση στις “σοβαρές αμέλειες” που περιγράφει η έκθεση.

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης, τόσο ο υπουργός άμυνας της Ελλάδας Π.Καμμένος, ο οποίος είχε μακρά συνάντηση εφ όλης της ύλης με τον αρμόδιο επίτροπο Αβραμόπουλο, όσο και ο συντονιστής για θέματα ασφάλειας και προσφυγικού της Νέας Δημοκρατίας κ.Κικίλιας που είχε συναντήσεις στην έδρα της ΕΕ, με τον επίτροπο Αβραμόπουλο, τον επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν κ.Σχοινά, και τα γραφεία Γιούνκερ και Τίμμερμανς.

Στην άλλη πλευρά της rue de la loi (ο δρόμος που χωρίζει την Κομισιόν από το Συμβούλιο των κρατών μελών στις Βρυξέλλες), ο πρόεδρος Τουσκ κατηγορούσε τη Ρωσία και τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί για το χάος στη Συρία: «Οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία κάνουν μια ήδη πολύ κακή κατάσταση στη Συρία χειρότερη», είπε ο Τουσκ. «Ως άμεση συνέπεια της ρωσικής στρατιωτικής εκστρατείας, το φονικό καθεστώς Άσαντ κερδίζει έδαφος, η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση χάνει έδαφος και χιλιάδες περισσότεροι πρόσφυγες φεύγουν προς την Τουρκία και την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα