Χειρότερα θα ήταν δύσκολο. Η Μέρκελ τα έδωσε όλα στην Τουρκία

Χειρότερα θα ήταν δύσκολο να έχει εξελιχθεί η χθεσινή επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, καθώς μετά από μήνες διαβουλεύσεων, πιέσεων προς την Ελλάδα και αφού έχει πληγεί η συνοχή της Ευρωπαϊκή Ένωσης, η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε σε ότι της ζήτησαν οι κκ Ερντογάν και Ναβούτογλου. Ναι, έτσι ακριβώς συνέβη, μόνο που όπως φαίνεται στον πανικό της η Άνγκελα Μέρκελ έκανε ένα τεράστιο λάθος, το οποίο είναι ικανό να οδηγήσει σε πολιτική και γεωστρατηγική εμπλοκή: Ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμπαραταχθεί με την Τουρκία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δεν ήταν όμως το μόνο λάθος που έκανε, καθώς στο εν τω μεταξύ με τις δηλώσεις της δημιούργησε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και έθεσε υπό αμφισβήτηση τη δράση ελληνικών δυνάμεων, εξασφαλίζοντας τουρκική συναίνεση για τη Frontex και για το ΝΑΤΟ, επικουρικά στην ευρωπαϊκή δύναμη.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως ήταν αναμενόμενο, έσυρε την Ευρώπη σε ακόμη μια συμφωνία κόλαφο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αυτή αποκαλύπτεται από τις δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το sofokleousin.gr είχε από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής επισημάνει την έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην επικίνδυνη τουρκική πολιτική, αποκαλύπτοντας εγκαίρως τη χρήση των προσφύγων από την Άγκυρα ως μέσο πίεσης για την επίτευξη των τουρκικών επιδιώξεων, όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ και τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συριακής μεθορίου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Νταβούτογλου είπε ότι συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» για την καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων. Πρόσθεσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είναι μια προσπάθεια για άσκηση πίεσης στην Τουρκία και την Ευρώπη στο θέμα της μετανάστευσης.

Αν και δεν είναι εύκολα αντιληπτό ο Τούρκος πρωθυπουργός «εκτέλεσε» εξ επαφής τη γερμανική διπλωματική σχολή και τη διαπραγματευτική τακτική του βήμα, βήμα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Τουρκία πρώτα θα πάρει τα 3 δισ. και μετά θα ξεκινήσει τις δράσεις που εν τέλει θα οδηγήσουν (σε τρίτο χρόνο) στον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα διευκολύνει το έργο της Frontex, όχι των ελληνικών αρχών, συνθήκη που από μόνη της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς δημιουργεί γκρίζο καθεστώς και προσομοιάζει με διαιτησία στο Αιγαίο.

Η Άνγκελα Μέρκελ δεν έμεινε εκεί όμως παρενέβη ακόμα βαθύτερα στα ελληνοτουρκικά, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, επικουρικά στη Frontex στο Αιγαίο και μάλιστα, υποστηρίζοντας αίτημα της Άγκυρας.

Όλα αυτά αφού πρώτα έγινε εκστρατεία κατά της Ελλάδας, εκφοβίστηκε και περιορίστηκε η παρεμβατική της δυνατότητα, ενώ εκβιάστηκε με έξοδο από τη Σένγκεν ώστε να μην προβάλει ενστάσεις και βέτο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής».

Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ, υπό την αμερικανική κηδεμονία και καθοδήγηση, έχει τηρήσει πολιτική χαμηλών τόνων στο προσφυγικό και στις εξελίξεις στα συροτουρκικά σύνορα. Ακόμα και στις κορώνες του Ερντογάν κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν που είχαν ως αποκορύφωμα την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους το ΝΑΤΟ επέλεξε την ηπιότερη αντίδραση –υπέρ της Τουρκίας-, ενώ με μεταγενέστερες πράξεις απέδειξε την αποδοκιμασία του προς τη στρατηγική του Ερντογάν. Νατοϊκά αεροσκάφη και δυνάμεις αποσύρθηκαν από τούρκια αεροδρόμια, άλλα μετεγκατστάθηκαν και άλλα απενεργοποιήθηκαν, αλλάζοντας αποστολή, καθώς μέχρι προσφάτως στόχο είχαν την προστασία των τουρκικών συνόρων, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Ετσι ενώ το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια στη Μόσχα που βομβαρδίζει στη Συρία την αντιπολίτευση και τον ISIS, η Άνγκελα Μέρκελ συντασσόμενη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την αμερικανική στρατηγική και διπλωματική θέση στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποκαλύψεις για το ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ, τις απαιτήσεις του Ενρτογάν και την παρελκυστική και εκβιαστική τακτική της Τουρκίας στο προσφυγικό έκανε χθες το Euro2day.gr και η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, φέρνοντας στο φως και σχετικά έγγραφα.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα