Εκλογικός νόμος: Μπόνους μόνο με πάνω από 40%

Το μπόνους των εδρών θα πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάνει το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Έθνος», ο υπουργός τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές: Την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα, χωρίς να υπάρξουν αιφνιδιασμοί, η διασφάλιση της πλειοψηφίας των 200 ψήφων ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας και η νέα ριζική, δημοκρατική θεσμική παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% των Ελλήνων και κυρίως των νέων.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως το μπόνους, αν θα υπάρξει στον νέο εκλογικό νόμο, θα πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό το οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα, είτε ένας συνασπισμός κομμάτων. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι το 40%. Όπως είπε ο υπουργός, μόνο τότε θα μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή συνασπισμός. Κατά συνέπεια, σε αυτή την περίπτωση το μπόνους θα ήταν δικαιολογημένο.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο πιο συμπαγής, γιατί «η προσπάθειά μας έχει όραμα, την "Ιθάκη" της Ελλάδας».

Ο ίδιος λέει πως η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή τετραετίας και προσθέτει πως όσοι ονειρεύονται εκλογές και υπονοούν αποστασίες, αν και είναι χειμώνας, βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός.

cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα