Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στο Νταβός - Τα καυτά θέματα

Καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία του ελληνικού προγράμματος αναμένονται οι συναντήσεις που ξεκινά από σήμερα στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Νίκος Παππάς που θα τον συνοδεύει έχει προετοιμάσει κύκλο συναντήσεων με μεγάλους επιχειρηματίες και φορείς για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός, με την παρουσία του στο Νταβός, επιδιώκει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα: Ποια θα είναι η συμμετοχή του Ταμείου, οι απαιτήσεις για θέματα όπως το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου για τη χώρα, το ύψος του ποσού που προτίθεται να διαθέσει κοκ.

«Μην ζητάτε ακραία πράγματα, ξεκαθαρίστε τι θέλετε» αναμένεται, μάλιστα, να τονίσει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που θα έχει στις 5 το απόγευμα αύριο με την διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Αθήνα επιδιώκει - όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου - να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις, να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει το ΔΝΤ και να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

«Να εκπληρώσει και η άλλη πλευρά τις υποχρεώσεις της»

Στις σημερινές του συναντήσεις ο πρωθυπουργός:

• Με τον υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου θα συζητήσει πρωτίστως το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας τη συνδρομή της Ουάσινγκτον.

• Με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας –και κορυφαίο στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών- Ζ. Γκάμπριελ θα συζητήσει το θέμα της, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. «Η Ελλάδα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες υλοποιεί τη συμφωνία. Πρέπει να συμβάλλετε, ώστε και η άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στη συζήτηση για το χρέος», αναμένεται να αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

• Με τον Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητηθεί πρωτίστως το Κυπριακό, το οποίο κατά κοινή ομολογία, βρίσκεται σε πορεία επίλυσης. «Η λύση πρέπει να είναι στο πλαίσιο της συνεννόησης των δυο κοινοτήτων, χωρίς εγγυήσεις και εγγυητές», αναμένεται να τονίσει ο Αλ. Τσίπρας.

Συναντήσεις

Στο Νταβός, επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συμμετάσχει και σε συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Στη συγκεκριμένη συζήτηση, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πλατφόρμα κατά της λιτότητας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα