Δανειστές: Χωρίς ΔΝΤ δεν έχει λεφτά - Στο τραπέζι το Grexit

Βέτο βάζουν οι δανειστές και σε συνεντεύξεις τους στον Κυριακάτικο Τύπο επισημαίνουν ότι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχουν λεφτά. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του ESM και ο επικεφαλής του EWG Κλ. Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ προειδοποιούν πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα ούτε μπορεί να αναμένει ονομαστικό κούρεμα του χρέους.

Ο Τόμας Βίζερ ως επικεφαλής του EWG που θα συνεδριάσει την Τετάρτη - μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα - για να εγκρίνει την υποδόση του 1,5 δισ ευρώ λέει στην Καθημερινή της Κυριακής ότι χωρίς το Ταμείο δεν μπορεί να δοθεί ούτε ευρωπαϊκό χρήμα.

« Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως έχουν υπάρξει σαφή μηνύματα από κράτη μέλη ότι τα κοινοβούλια τους δεν θα συμφωνήσουν σε κλείσιμο της αξιολόγησης αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του και ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο Βήμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει πως ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν θα υπάρξει και «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως το έχει καταλάβει.

Σημειώνει επίσης ότι « πρόσφατα υπήρξε σύγκλιση ανάμεσα στην δική μας ανάλυση και σε εκείνου του ΔΝΤ» για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Αυτό που εξηγεί πως θα επιδιωχθεί είναι «να απαλύνουμε το προφίλ του χρέους».

Οσον αφορά στην συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δηλώνει  έκπληκτος «από την αβεβαιότητα της ελληνικής πλευράς στο θέμα του ΔΝΤ».

Τέλος στο ερώτημα αν το Grexit παραμένει στο τραπέζι απαντά: ...σε τελική ανάλυση όμως η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ενωσης δεν γίνουν σεβαστές.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα