Τσίπρας: Φρένο στα σενάρια περί οικουμενικής - Το 2016 αφετηρία για έξοδο από την κρίση

Να βάλει τέλος στα σενάρια παρένθεσης της κυβέρνησής του, οικουμενικής ή κυβέρνησης τεχνοκρατών επιχείρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της βουλής μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αντιπολίτευση και τα «κέντρα διαπλοκής», που «όσο κλονίζονται, τόσο θα αντιδρούν», όπως είπε, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η κυβέρνησή του θα αντέξει και θα πετύχει τους στόχους της. Έβαλε μάλιστα ως χρονικό ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας το φθινόπωρο του 2019.

Ίσως γι' αυτό και κατέγραψε με προσοχή στη συνέχεια τις επισημάνσεις των βουλευτών για τον καλύτερο συντονισμό κυβέρνησης, Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος.

Για την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο στην αίθουσα, ακούγοντας με προσοχή τους 23 συνολικά βουλευτές που πήραν τον λόγο και κρατώντας σημειώσεις.

Πρώτος μίλησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό, όπου πάντως παραμένουν σειρά πραγμάτων ανοιχτά.

Ο υπουργός επανέλαβε όσα έχει πει περί εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ και κριτηρίων που θα ενταχθούν στον υπολογισμό της αναλογικής, ενώ ακούστηκε και η πρόταση περί ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών για το ύψος της σύνταξης κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν μειώσεις.

Θέμα συντονισμού κυβέρνησης, κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έθεσαν αρκετοί βουλευτές, ‘καρφώνοντας’ πολλοί από αυτούς τους υπουργούς για ‘υπεροψία’.

«Μάθαμε για τη διαγραφή του Παναγούλη από το Ίντερνετ», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές για ελλιπή ενημέρωση των βουλευτών ο Μάκης Μπαλαούρας που πρόσκειται στην Κίνηση των 53. «Δεν γίνεται να μαθαίνουμε για το Ασφαλιστικό από την τηλεόραση. Οι νεοδημοκράτες είναι πιο ενημερωμένοι από εμάς», συνέχισε, ερχόμενος σε κόντρα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο που ήταν παρών.

«Δεν μπορεί οι βουλευτές να είναι παρακολούθημα των υπουργών», φέρεται να είπε ο Χρήστος Μαντάς, ζητώντας «η πολιτική που ακολουθείται να συνδιαμορφώνεται» και οι βουλευτές να γίνονται κοινωνοί της. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Επιτροπή Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Υγείας, όπου το κόμμα, οι συνδικαλιστές και οι βουλευτές συνεργάζονται στην βάση των πολιτικών του υπουργείου, ζητώντας αυτό να ακολουθηθεί και από τα άλλα υπουργεία.

Αιτήματα για καλύτερη ενημέρωση των βουλευτών ώστε να μην αιφνιδιάζονται όταν γίνονται δέκτες ερωτήσεων των πολιτών στις περιφέρειές τους, πολλώ δε μάλλον όταν καλούνται να ψηφίσουν τροπολογίες που βλέπουν για πρώτη φορά λίγο πριν από την ψηφοφορία, έθεσαν πολλοί βουλευτές.

Στο τραπέζι, μάλιστα, έπεσαν και προτάσεις, από το να πηγαίνει ένας υπουργός κάθε μήνα στους βουλευτές να τους ενημερώνει για τα θέματα αρμοδιότητάς τους, ως το να οριστεί συγκεκριμένη ώρα που οι βουλευτές θα μπορούν να πηγαίνουν σε κάθε υπουργείο προς ενημέρωση ή οι υπουργοί να πηγαίνουν στις ΕΠΕΚΕ και να παραμένουν μετά τις ομιλίες τους προκειμένου να απαντούν στα ερωτήματα των βουλευτών.

«Πού την πάμε τη δουλειά;», ρώτησε ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, τονίζοντας ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο παρά τη στήριξη που συνεχίζει να δείχνει στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ζήτησε να μετακινηθεί η δημόσια ατζέντα από την ‘τρέχουσα μιζέρια’ των επιδομάτων, των ενισχύσεων και των βοηθημάτων, στην αναπτυξιακή συζήτηση και τις νέες θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στα γεωπολιτικά θέματα, ζήτησε η Ελλάδα να υποστηρίξει τη θέση της ως έντιμος, δίκαιος και σταθερός διαμεσολαβητής, ή ακόμα περισσότερο ως μία χώρα-οργανικό μέρος της ΕΕ που μιλά με τη Μέση Ανατολή.

Με αφορμή όσα είπε ο πρωθυπουργός περί περιορισμού των εμφανίσεων των υπουργών στην τηλεόραση, υποστήριξε ότι κάποιες εμφανίσεις είναι επιβεβλημένες προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι κρύβονται, κυρίως όμως για να δίνουν απαντήσεις που δεν έχουν να δώσουν οι βουλευτές, ‘καρφώνοντας’ πάντως και κάποιους εξ αυτών με την φράση «κάποιοι δίνουν μάχες κατά της ολιγαρχίας των μιντιαρχών και κάποιοι άλλοι κάνουν δημόσιες σχέσεις μαζί τους».

Θέλησε, μάλιστα, να δείξει την εδραίωση των παλαιών κυβερνητικών κομμάτων στις περισσότερες βαθμίδες της διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι πολίτες ζητούν ‘ρουσφέτια’ από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι τους απαντούν ότι αντίκεινται στην αριστερή κουλτούρα και μία εβδομάδα μετά αυτά έχουν ‘τακτοποιηθεί’ από στελέχη της ΝΔ.

«Να οριοθετήσουμε την αριστερή κυβερνησιμότητα», ζήτησε κινούμενος σε πιο θεωρητικό επίπεδο ο Κώστας Δουζίνας, καταδεικνύοντας πάντως την ‘ανυπαρξία’ του ΣΥΡΙΖΑ στα συνδικάτα.

Ειδικά αναφερόμενοι στο κόμμα, κριτική για την ‘απουσία’ του σε σειρά θεμάτων άσκησαν επιμέρους βουλευτές, με έναν εξ αυτών να σημειώνει ότι θα έπρεπε ήδη να έχει συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γάντι σήκωσε άμεσα ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας που ήταν παρών για να πει πως το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το επόμενο Σαββατοκύριακο στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Τσίπρας: Το 2016 η αφετηρία για έξοδο από την κρίση

«Αν το 2015 ήταν το έτος της σταθεροποίησης της χώρας στην Ευρωζώνη, το έτος του οριστικού τέλους του "Grexit", το 2016, θα πρέπει να είναι η χρονιά για την αφετηρία για την έξοδο από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπoυργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο 26ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ήταν αναγκασμένες να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα και μια συμφωνία, ο πολιτικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στην υλοποίηση της συμφωνίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη - και θα το εφαρμόσει.

Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα εδραιώσει τη μακροπρόθεσμη πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στον τόπο μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η μόνη, απαρέγκλιτη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα, είναι ο σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία που διατυπώθηκε τρεις φορές τη χρονιά που φεύγει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει τη στροφή στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, η οποία θα εμπεδωθεί κατά προτεραιότητα, για τα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα