Μαντέλης: Μου τα φόρτωσαν γιατί ήμουν πολιτικά πεθαμένος

Περισσότερο ως πολιτικός και λιγότερο ως κατηγορούμενος εμφανίστηκε στην απολογία του ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης ο οποίος υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης του ΟΤΕ και επέμεινε πως τα χρήματα τα οποία πήρε ήταν «χορηγία» προεκλογικής φύσεως και όχι «μίζα» από τη Siemens.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός αν και χαρακτήρισε τον εαυτό του «πεθαμένο» στην πολιτική, αναζήτησε κίνητρα πολιτικά για να εξηγήσει την ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση των 450.000 γερμανικών μάρκων που φέρεται να έλαβε από το γερμανικό κολοσσό ως «δώρο» για τη σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.

Ένα από τα πιο ισχυρά όπλα του Τάσου Μαντέλη δεν ήταν άλλο από τις «δωροδοκίες» που έχει ομολογήσει η ίδια η Siemens, σε εσωτερικό έγγραφο που υπογράφει ο καταζητούμενος Χρ. Καραβέλας στο οποίο καταγράφονται όλα τα ποσά που δίνονταν ως πληρωμές.

Στο έγγραφο αυτό που απεικονίζεται ο χορός των εκατομμυρίων τα οποία διακινήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας, γίνεται αναφορά ακόμη και σε χρήματα που δόθηκαν για …γενέθλια, όπως ένα ποσό ύψους 12.000 γερμανικών μάρκων. Στο έγγραφο αυτό που φέρει ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 1998, όπως τόνισε ο κ. Μαντέλης, βρήκε ένα «ανέλπιστο αποδεικτικό στοιχείο» καθώς ουδείς λόγος γίνεται στα χρήματα που πήρε ο ίδιος. «Αν εγώ είχα απαιτήσει από τη Siemens κάποιο ποσό θα ήταν γραμμένο εκεί μέσα», είπε.

Ο κ. Μαντέλης συνέδεσε τα χρήματα που τον έφεραν κατηγορούμενο με τη δύσκολη πολιτικά περίοδο εκείνης της εποχής, επικαλούμενος μάλιστα σχετικά δημοσιεύματα. «Ήθελαν να τα φορτώσουν κάπου. Και εγώ ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν για να κάνουν τη δουλειά τους. Στην πολιτική εγώ ήμουν πεθαμένος».

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πρώην υπουργός, προσπάθησε να καταρρίψει κάθε λόγο να ζητήσει αυτό «δώρο» από τη γερμανική εταιρεία. «Κανένας νόμος δεν μου έδινε αρμοδιότητα να παρέμβω στη σύμβαση. Μόνο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ είχε αυτή την εξουσία.

Ο υπουργός δεν έχει δικαίωμα ούτε να διαπραγματευθεί, ούτε να επιλέξει τον αντισυμβαλλόμενος, ούτε καν να μεριμνήσει για την εφαρμογή της σύμβαση. Αποκλειστικός αρμόδιος ήταν το Δ.Σ. του ΟΤΕ. Ο υπουργός ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των τυπικών διαδικασιών. Δεν είχα κανένα περιθώριο, ούτε να κάνω έναν υπαινιγμό».

Ακόμη κι όταν έληξε η θητεία του, είπε ο κ. Μαντέλης, ενημέρωνε το διάδοχό του στο υπουργείο για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν.

«Δεν σιωπούσα, γιατί δεν υπήρξε ένοχη σχέση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν μου αρκούσε ότι είχα φύγει πλέον, αλλά ήθελα και ο επόμενος να ξέρει σε πιο πλαίσιο πρέπει να κινηθεί».

Όπως εξήγησε, ο λόγος που προχώρησε με αυτόν τον τρόπο, ήταν ότι ήξερε ότι τα ποσά που έλαβε ήταν «χορηγία»: «Ήξερα ότι αυτή ήταν χωρίς αντάλλαγμα και δεν υπήρχε καμία υποχρέωση να ανταποδώσω. Ήταν μία σχέση καθαρή και αφορούσε στο γενικότερο καλό. Δεν υπήρχε σχέση ανταλλάγματος».

Προκειμένου να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε τα χρήματα και από που προκύπτει «εκλογική χορηγία» -όπως ο ίδιος ισχυρίζεται- ανέφερε πως την περίοδο που κατατέθηκαν τα ποσά (200.000 γερμ. μάρκα το 1998 και 250.000 γερμ. μάρκα το 2000) η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, και τις δύο χρονιές το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό, και μάλιστα το 2000 πράγματι μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην προκήρυξη εκλογών. Και κατέληξε ο Τ. Μαντέλης πως «για αυτό το λόγο έλαβα τα χρήματα. Δεν έχουν σχέση με τα χρήματα που έδινε η Siemens ως δώρα. Ουδέποτε απαίτησα δώρο, ούτε προκύπτει κάτι τέτοιο από τη διαδικασία».

Αναφερόμενος στην επίμαχη σύμβαση 8002/98 ο κ. Μαντέλης είπε ότι ήταν η " πλέον επικερδής σύμβαση του ΟΤΕ, με τεράστια και ανυπολόγιστα τα κέρδη του Οργανισμού μέχρι και σήμερα".

Απηύθυνε δε ένα ερώτημα προς τους δικαστές: «Αν είχα απαιτήσει έστω και μία δραχμή, γιατί η Siemens να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις στη σύμβαση λίγο πριν την υπογραφή της, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η συμφωνία; Γιατί να υποχωρήσει η εταιρεία, αν υπήρχε απαίτηση; Θα έλεγε δεν υπογράφω, να πάμε στον υπουργό να λύσουμε τη διαφορά". Ήξερε όμως πως δεν είχε καμία στήριξη και για αυτό υποχωρούσε σε νέες διεκδικήσεις. Αυτό λέει η πείρα και αυτό έγινε».

Όπως εξήγησε κατά την απολογία του, ο ίδιος ενέκρινε την προγραμματική συμφωνία μετά από τη βούληση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και του γνωμοδοτικού οργάνου: "Ηταν υποχρεωτική η έγκριση για μένα. Ο πρώτος λόγος ήταν η γνωμοδότηση της επιτροπής προμηθειών του υπουργείου Εμπορίων, που με δέσμευε. Δεύτερον, η έγκριση αυτή συναρτόταν με κορυφαία κυβερνητική πολιτική, με την οποία διαφορετικά θα ερχόμουν σε σύγκρουση. Δεν είχα διέξοδο να πω όχι, θα ερχόμουν σε σύγκρουση με όλους χωρίς να έχω λόγο. Αν το απέρριπτα, θα καταργούσα το εργαλείο που το οποίο θα οργανωνόταν το κυβερνητικό σχέδιο".

Στο εδώλιο κάθονται, εκτός από τον πρώην υπουργό, το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Ηλ. Γεωργίου, ο συνεργάτης του υπουργού, Αριστ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Ο πρώην υπουργός φέρεται ότι πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ. Διαμόρφωσε -κατά το κατηγορητήριο- την ανάλογη υποδομή, «ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού».

Η απολογία του Τ. Μαντέλη θα συνεχιστεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα