Το παρασκήνιο στο Συμβούλιο Αρχηγών: Κόντρες και καυτοί διάλογοι

Καυτό είναι το παρασκήνιο από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Τα αίματα άναψαν όταν έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του ασφαλιστικού.

Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να βγει κοινό ανακοινωθέν για το ασφαλιστικό τότε άκουσε τον Γιάννη Πλακιτάκη από τη ΝΔ, τη Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ και τον Σταύρο Θεοδωράκη από το ΠΑΣΟΚ να του λένε ένα ξερό «όχι».

Αμέσως ο κ. Τσίπρας πέρασε σε άλλη πρόταση. «Σας προτείνω να βγάλουμε κοινό ανακοινωθέν για να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις, θα μας ενισχύσει διαπραγματευτικά» φέρεται να είπε.

Τότε πήρε ακόμη μια πιο έντονη απάντηση από τους τρεις που συμφώνησαν μεταξύ τους. «Πρωθυπουργός είσαι, κυβέρνηση είστε βρείτε τρόπο να μη μειωθούν οι συντάξεις»

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Αφού δεν θέλετε ούτε να δηλώσουμε την βούλησή μας να μη μειωθούν οι συντάξεις, προφανώς τότε δεν σας ενδιαφέρει εάν θα καταστραφεί το ασφαλιστικό σύστημα. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η στάση. Αν μειωθούν οι συντάξεις θα φταίτε εσείς».

Μάλιστα έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συναινέσει στο θέμα της κοινής ανακοίνωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να της είπε: «Να σου θυμίσω πόσες φορές υπογράψατε μείωση συντάξεων από το 2010 έως το 2012; Περίπου 10 φορές, και αρνείστε εδώ που σας ζητώ να μπείτε σε μια εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων;»

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να απάντησε: «Εγώ έγινα βουλευτής τον Ιανουάριο».

Ο διάλογος συνεχίστηκε με νεύρα και ο κ. Τσίπρας είπε: «Δηλαδή δεν ήσουν υπουργός του ΠΑΣΟΚ όταν μειώνονταν οι συντάξεις; Και τί σημαίνει αυτό που λες; Ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ;»

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν δεν πάρετε σαφή θέση για το αν συντάσσεστε ή όχι με την εθνική γραμμή για μη μείωση συντάξεων, θα βγω δημόσια και θα πω ότι δεν θέλετε να σώσουμε τις συντάξεις».

Κατά πληροφορίες η Φ. Γεννηματά απάντησε: «Δεν έγινε κανένας διάλογος ούτε μας εξηγείς πως θα γίνει αυτό».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τάχθηκε με στο πλευρό του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Υπονομεύετε τη συναίνεση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με τις δημόσιες δηλώσεις και με τη στάση σας, πριν καν αυτό αρχίσει. Πετροβολάτε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έχετε μικροκομματικές σκοπιμότητες και δεν καταλαβαίνετε ότι το Grexit δεν έχει ακόμα περάσει».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Πλακιωτάκη: «Δηλαδή τί θα βγείτε και θα πείτε εκεί έξω; Θα πείτε ότι δεν συμφωνείτε να μην μειωθούν οι συντάξεις;»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα