Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Τι θα προτείνει ο Τσίπρας

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Προεδρικό Μέγαρο θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ύστερα από την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο κ. Τσίπρας είχει διαδοχικές συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς και στόχος του είναι η συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών αρχηγών πάνω σε ένα βασικό πλαίσιο της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το αίτημα του κ. Τσίπρα και τα πρτώτα μηνύματα που έλαβε η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν προτίθενται να λειτουργήσουν σαν δεκανίκια της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής - και αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη του Αλ΄. Τσίπρα με τον Γ. Κατρούγκαλο στο Μαξίμου - κυβερνητικοί παράγοντες «αποκάλυπταν» τι θα κομίσει ο πρωθυπουργός  στο προεδρικό Μέγαρο.

Θα προτείνει στους αρχηγούς την σύσταση δύο διακομματικών επιτροπών που η πρώτη θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και η δεύτερη με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Στην επιτροπή του ασφαλιστικού  μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου θα πρέπει να τεθούν όλες οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί - από την Επιτροπή Σοφών κ.α - και να καταλήξει σε ένα ενιαίο πόρισμα και το οποίο να γίνει αποδεκτό και να ψηφιστεί από την Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην επιτροπή αναθεώρησης  το Μαξίμου θέτει ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των προτάσεων  τον Φεβρουάριο (του 2016) με τη σύμφωνα γνώμη όλων στα μείζονα ζητήματα της αναθεώρησης που όπως φαίνεται να περιλαμβάνει και αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επικεφαλής της διακομματικής επιτροπής θα τεθεί «συνταγματολόγος υψηλού κύρους» το όνομα του οποίου ωστόσο δεν αποκαλύπτεται επί του παρόντος.

Πλακιωτάκης: Η συμμετοχή μου δεν σημαίνει στήριξη στα τερτίπια του Τσίπρα

Η Νέα Δημοκρατία θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο κι εγώ ως πρόεδρος θα παρευρεθώ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης και ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του στο Συμβούλιο "δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα". Σημείωσε επίσης ότι με την κίνησή του να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου πάρα τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, ο πρωθυπουργός "δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό".

Η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη

Επιφυλακτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης στο επίπεδο της συναίνεσης και της συνεννόησης, δηλώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ενδεικτική της προσπάθειας να οδηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε μια ουσιαστική συζήτηση για ανατροπή του κυβερνητικού status quo και όχι απλά σε ένα βραχύβιο μορατόριουμ.

Αρνητικά δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι οι αποφάσεις σε Δικαιοσύνη, Παιδεία και Προσφυγικό, όπως τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Αλέξη Τσίπρα, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν έλαβε  υπόψη καμία πρόταση. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Θεοδωράκης είπε οτι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έχουν δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγους και συνεννόηση.

Του μετέφερε  ότι "εμείς προσερχόμαστε επιφυλακτικοί. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει τις προτάσεις της και προτεραιότητα έχει ο εκλογικός νόμος". Υπενθύμισε το καλό κλίμα πολιτική συναίνεσης το καλοκαίρι, για να πάρει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι "στο παρελθόν όλοι έχουμε κάνει τις υπερβολές μας, αλλά τώρα είναι η ώρα της συνεννόησης".

Δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση για το ασφαλιστικό η Γεννηματά

Έντονο διάλογο είχαν σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. "Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας", ξεκαθάρισε η κα Γεννηματά στον κ. Τσίπρα. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού. "Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές", φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η κα Γεννηματά.

Λεβέντης: Ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα αν δεχθεί 9 σημεία

Τη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Ακραίως» με τους Τάκη Χατζή και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Όπως είπε ο κ. Λεβέντης ο πρωθυπουργός του τηλεφώνησε για να τον ενημερώσει για την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Στο τέλος ο κ. Τσίπρας ένιωσε την ανάγκη και μου ειπε: Πλησιάζει η ώρα και είμαι ώριμος να συζητήσουμε τα 9 σημεία», επισήμανε ο κ. Λεβέντης. Πρόσθεσε, δε, πως σε περίπτωση που τα 9 σημεία γίνουν αποδεκτά από τον πρωθυπουργό, τότε θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.  Ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα δεχτεί να συμμετέχει με στελέχη του στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Νωρίτερα ο κ. Λεβέντης είχε δηλώσει πως διαφωνεί με τις θέσεις του κ. Τσίπρα για το ασφαλιστικό και πως θα επαναφέρει στην αυριανή σύσκεψη τα 9 σημεία.

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι δεν προτίθεται να αποτελέσει δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέμεινε στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι από Κουτσούμπα σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Μαξίμου: Δεν είναι προαπαιτούμενο την συναίνεση

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, κα Ολγα Γεροβασίλη, εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι οι αρχηγοί «θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν».

«Η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει», υπογράμμισε.

Σε δήλωσή του μετά την επικοινωνια με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα. «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. «Η ΝΔ, ως σοβαρή και υπεύθυνη, πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών» κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη Ρώμη.

Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα