Επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ - Στο επίκεντρο οι υδρογονάνθρακες

Τη συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου επανέφερε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας με το ταξίδι του στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Η επίσκεψη έβγαλε δύο σημαντικές ειδήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Τον Ιανουάριο πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, πιάνοντας πάλι το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει οι κ.κ. Σαμαράς και Νετανιάχου, τον Οκτώβριο του 2013.

Όπως ανέφερε μάλιστα ο πρωθυπουργός, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας, που θα γίνει πιθανότατα στο Ισραήλ, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά από αυτό θα συνεδριάσει σε επίπεδο Κορυφής η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Και οι δύο πρωτοβουλίες αυτές αφορούν κυρίως σε θέματα συνεργασίας στο πεδίο των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου. Σε ότι αφορά μάλιστα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που είχε ατονήσει τα δύο τελευταία χρόνια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τρεις πλευρές είχαν προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες τον Αύγουστο του 2013.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν άφησε καμιά αμφιβολία ως προς το κεντρικό θέμα των συζητήσεων του στο Τελ Αβιβ, τονίζοντας στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον κ. Νετανιάχου, πως «ένα από τα κεντρικά ζητήματα των συνομιλιών ήταν οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουμε στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη».

Το μενού των συζητήσεων αυτών περιλαμβάνει τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, αγωγούς, και τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, πως ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Γιουβάλ Στάινιτς, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς όπως η βέλτιστη εκμετάλλευση των υποθαλασσίων κοιτασμάτων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνεργασία στους τομείς αυτούς θα γίνει πιο συστηματική, εν όψει και της διακυβερνητικής συνάντησης των δύο χωρών, που θα γίνει τον Ιανουάριο του 2016..

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Νετανιάχου βρέθηκαν, επίσης, η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και των πολιτιστικών ανταλλαγών, της έρευνας και τεχνολογίας, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στις υδάτινες τεχνολογίες και τις θαλάσσιες μεταφορές.

Σημασία έχει, ότι παρά τα πισωγυρίσματα των δύο τελευταίων χρόνων (γιατί αυτή παραμένει η ατζέντα του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας του 2013) ο κ. Νετανιάχου έδειξε να έχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι θα ενθαρρύνει επενδύσεις στην χώρα μας.

Ο κ. Τσίπρας προσέφερε υπηρεσίες διαμεσολάβησης της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του Παλαιστινιακού: «Εμείς ως μια χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη χώρα προς τις αραβικές χώρες και τον παλαιστινιακό λαό, θέλουμε να παίξουμε έναν ρόλο εποικοδομητικό, προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου σ’ αυτό το κρίσιμο πρόβλημα που για χρόνια μένει άλυτο».

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται σήμερα την Παλαιστίνη, όπου θα έχει συναντήσεις και συνεργασία με τον πρόεδρο Αμπάς και τον πρωθυπουργό Χαμντάλα.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα