Τσακαλώτος: Οι τράπεζες να διαθέσουν μετοχές και σε Έλληνες επενδυτές

Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε πριν από λίγο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος. Μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές.

Μάλιστα τόνισε ότι η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή με δεδομένη την χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική, αλλά ηθική υποχρέωση να διαθέσουν μετοχές και στους Έλληνες επενδυτές.

Ο κ. Ε. Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στην Επιτροπή τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση επεσήμανε ότι επελέγη από την κυβέρνηση όχι απλώς ως ένας τεχνοκράτης, αλλά ως ένας βαθύς γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κυβέρνηση αντικαθιστά τον πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πριν τη λήξη της θητείας του, καταπατώντας την ανεξαρτησία της, εν μέσω μάλιστα capital controls και εν μέσω ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά πλειοψηφία (12 ναι, 1 όχι και 6 παρών) αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τον διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα