ΝΔ: Γιατί καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο; Οι δύο βασικοί λόγοι

Με το σχόλιο «ψέματα και πάλι ψέματα…» η ΝΔ εξηγεί δύο βασικούς λόγους που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Λίγα λεπτά, πριν την έναρξη της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής, που θα επεξεργαστούν το πολυνομοσχέδιο, και την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποίησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι βουλευτές της θα ψηφίσουν «ΟΧΙ» επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου.

Στη ΝΔ θεωρούν, ψευδεπίγραφες της Κυβέρνησης περί αποφασιστικότητας να παταχθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή σημειώνοντας ότι στο άρθρο 8 του πολυνομοσχεδίου, εισάγονται δύο διατάξεις σχετικά με τα αδικήματα της φοροδιαφυγής που ουσιαστικά «ελαφρύνουν» τις ισχύουσες ποινές που είχαν θεσπιστεί από την συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για όσους συλλαμβάνονται με υψηλά ποσά φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι σύμφωνα με τις διατάξεις που έχουν θεσπιστεί και ισχύουν προβλεπόντουσαν ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια για όσους συλλαμβάνοντας να έχουν ποσά φοροδιαφυγής πάνω από 15.000 ευρώ και από 3.000 ευρώ έως 75.000 εάν αφορούσε παρακράτηση ΦΠΑ. Με τη νέα διάταξη του πολυνομοσχεδίου οι ποινές φυλάκισης γίνονται από 2 σε 5 έτη αλλά για υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ εάν αφορά ΦΠΑ. Δηλαδή, το πολυνομοσχέδιο αυξάνει κατά ένα έτος το «μίνουμ» της ποινής αλλά σχεδόν διπλασιάζει τα «μίνουμ» των κατώτερων χρηματικών ποσών.

Επίσης με τις ισχύουσες διατάξεις προβλέπονται ποινές κάθειρξης από 5 έως 20 έτη, για φροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ και για ποσά που αφορούν το ΦΠΑ όταν αυτά είναι άνω των 75.000 ευρώ. Με τις διατάξεις που εισάγει στο πολυνομοσχέδιο η Κυβέρνηση η κάθειρξη από 50 – 20 έτη παραμένει για φοδιαφυγή από 150.000 ευρώ αλλά αυξάνεται το «όριο» για τον ΦΠΑ και από 75.000 ευρώ γίνεται για ποσά άνω των 100.000 ευρώ!

Επομένως, όπως σχολιάζει η ΝΔ οι «δήθεν πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής» και οι σχετικές εξαγγελίες που έκανε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα ακόμα ψέμα της Κυβέρνησης καθώς με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την φοροδιαφυγή είναι πιο ευνοϊκές από τις ήδη υπάρχουσες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα