Ως επείγον και με περισσότερα άρθρα τα προαπαιτούμενα

Σε σπριντ λίγων ημερών επιδίδεται η κυβέρνηση, προκειμένου να κλειδώσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα ξεκλειδώσουν την υποδόση ύψους 2 δισ. ευρώ. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι  να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αποτελείται από περισσότερα του ενός άρθρα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν. Η διαδικασία του επείγοντας περιλαμβάνει τρεις συνεδριάσεις στις επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια. Την επιλογή αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, που κατόπιν των χθεσινών δηλώσεων της ότι «ένας νόμος δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ένα άρθρο» επανήλθε σήμερα επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος.

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Παρασκευής λήγει η διορία που έχουν τα υπουργεία να ολοκληρώσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και να παραδώσουν στο Μαξίμου τα μέτρα που προτείνουν, ώστε να μελετηθούν και το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως αποδεικνύουν και οι αλλεπάλληλες συσκέψεις σε κρίσιμα υπουργεία και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ελέγχονται τουλάχιστον ως προς την υπακοή τους στο μνημόνιο από τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δεν αποκλείεται η ψήφιση του νομοσχεδίου να παραταθεί τελικά και από τις 15 Οκτωβρίου να μετατεθεί έως τις 17 Οκτωβρίου, εξέλιξη με την οποία φέρονται να συμφώνησαν και οι δανειστές, παραχωρώντας αυτή την 48ωρη πίστωση χρόνου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα