Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα από το Brussels Group

Στη σκληρότερη παρτίδα σκάκι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει επιδοθεί από το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, με την καρδιά του Μαξίμου να χτυπά στις Βρυξέλλες και το πρώτο πράσινο φως για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων από το Brussels Group.

Στόχος της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι μετά την αρχική έγκριση να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για τη συνεδρίαση του Euroworking Group και του Eurogroup ώστε να υπάρξει μία πρώτη εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις. ευρώ που θα δώσει τέλος στη δημοσιονομική ασφυξία των τελευταίων δύο μηνών. Τα χρονικά περιθώρια της κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά, καθώς καλείται μέχρι τις 8 Απριλίου να έχει βρει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες το Σάββατο δείχνουν ότι μόνο ανώδυνη δεν θα είναι και αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία για την ελληνική αντιπροσωπεία, καθώς οι ελληνικές προτάσεις δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές επί της αρχής από το Brussels Group.

Η γερμανική FAZ σημειώνει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι η λίστα με τις κοστολογημένες και ενδελεχείς μεταρρυθμίσεις δεν έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες, με τις συζητήσεις μέχρι στιγμής να περιορίζονται σε διαδικαστικά θέματα. Η είδηση μέχρι στιγμής πάντως δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες.

Κοινοτικές πηγές σημείωναν το Σάββατο ότι είναι ενθαρρυντικό σημάδι το ότι υπάρχει δέσμευση για εποικοδομητική συζήτηση, μετά τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι "απομένει ακόμη πολλή δουλειά" και πρόσθεταν: "Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η ίδια η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάσει τον συνολικό κατάλογο των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που να πείθει ότι θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου".

"Αγκάθι" στις συζητήσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών φαίνεται να αποτελεί το ασφαλιστικό, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στις ρυθμίσεις για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και την 13η σύνταξη που προτείνει η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν κοστολογημένο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά 13ης σύνταξης κόστους 545 εκ ευρώ, για την αναστολή ή καταργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος επικουρικών συντάξεων κόστους 376 εκ ευρώ και για την αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ. Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 921 εκ ευρώ. Με δήλωση του στο MEGA, ο Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν παρά τις πιέσεις των θεσμών ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα νέων μειώσεων σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ.

Πάντως, τέλος οι κοινοτικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο σκοπός των συναντήσεων στο Brussels Group είναι "να συζητήσουμε τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστη και ολοκληρωμένη".

"Πυρετός" ρήξης στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα το θερμόμετρο ανεβαίνει και στο εσωτερικό της χώρας με βουλευτές αλλά και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, με τελευταίο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, να κάνουν λόγο για ανάγκη ρήξης με τους δανειστές. Το σύνθημα πάντως για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση δίνει με συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιορίζει τη ρήξη στο εσωτερικό επίπεδο της διαπλοκής και της διαφθοράς και προκρίνει ευκρινώς την εξεύρεση λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο Κυβερνητικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, όπου θα βρεθούν στο μικροσκόπιο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον οικονομικό τομέα για την τελική έγκριση που αν είναι θετική θα ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα μείνει σταθερή στις θέσεις της και τη λίστα των κοστολογημένων και μη υφεσιακών μέτρων σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι με τους εταίρους θα βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ζητώντας να κοπάσουν οι φωνές για ρήξη με την Ευρώπη.

Επιπλέον, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο θα υπάρξει και ενημέρωση του αντιπροέδρου Γιάννης Δραγασάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για τις επαφές τους στο Πεκίνο, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου του ΟΛΠ, που θα εκτιμάται ότι θα φέρει νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ρυθμό ανάπτυξης 1,4%.

Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Έσοδα που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.

Στη συζήτηση με το Brussels Group συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά η Έλενα Παναρίτη ο Γ. Χουλιαράκης και ο Ν. Θεοχαράκης.

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα