Σενάριο φαντασίας τα περί στάσης πληρωμών

Σενάριο φαντασίας, χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι τα περί στάσης πληρωμών.

Διευκρινίζουν ότι οι αναφορές πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014 αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ευρωζώνης.

Κατά τον δίμηνο απολογισμό του κυβερνητικού έργου γίνεται εκτενής αναφορά στους χειρισμούς και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι κεντρικό ζήτημα αποτελεί η διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, κυβερνητική πηγή υπενθύμιζε:

α) Η απόφαση του Eurogroup της 20/2/2015 καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και τη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.

β) Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα. Ταυτόχρονα τερμάτισε οριστικά την προκλητική παρουσία της τρόικας στα υπουργεία και τα δημόσια κτίρια της χώρας, απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την κυβέρνηση σ/ν προς ψήφιση και το περιεχόμενό τους (νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών).

γ) Έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 και παρ' όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

δ) Ζήτησε, στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

ε) Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες, όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

στ) Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, χωρίς να τίθενται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

nafteporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα