ΕΚΤ: Παράταση του ΕLA με το σταγονόμετρο

Tην παράταση της χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, αλλά με αύξηση του έως τώρα ορίου κατά μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει στη Λευκωσία.

Το πλαφόν για τα ελληνικά ιδρύματα ορίζεται πλέον στα 68,8 δισεκατομμύρια ευρώ, από 68,3 δισ. που ήταν έως σήμερα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται αργότερα οι τοποθετήσεις του προέδρου της Ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι  ο οποίος παράλληλα θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται επίσης, να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων από την ΕΚΤ, με στόχο να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, δεδομένου ότι ο κ. Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές πως οι αγορές μπορεί να συνεχιστούν και πέρα από το Σεπτέμβριο του 2016, αν κριθεί απαραίτητο. Μεταξύ άλλων, οι αγορές θέλουν να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες που θα ωθούσαν την Ευρωτράπεζα σε παράταση του προγράμματος.

Κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα λέει η κυβέρνηση

Η απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανέναν επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα, αναφέρουν, αναφέρουν, από την πλευρά τους,  κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο πρωθυπουργός απόψε αργά το βράδυ θα ενημερωθεί από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα